Saveti i preporuke iz prve ruke: Travel House na Zanzibaru

  • Saveti i preporuke iz prve ruke: Travel House na Zanzibaru prvi slajd
  • Saveti i preporuke iz prve ruke: Travel House na Zanzibaru drugi slajd
  • Saveti i preporuke iz prve ruke: Travel House na Zanzibaru treci slajd
  • Saveti i preporuke iz prve ruke: Travel House na Zanzibaru cetvrti slajd

Da li ste ikada posetili Zanzibar? Ovo čudesno ostrvo Indijskog okeana, koje je sastavni deo Tanzanije, predstavlja mnogo više od prelepih plaža i magične prirode. Poznat kao tropski raj, za koji često kažu da odiše tajanstvenošću, za vrlo kratko vreme se našao na prvom mestu bucket lista svetskih putnika.
Priliku da istraži i u potpunosti upozna ovu destinaciju, imala je naša travel savetnica Dragana Krstić koja vam sa zadovoljstvom prenosi najjače utiske, preporuke hotela kao i savete šta obavezno posetiti.


Sa konekcijom u Istanbulu, do Zanzibara vam je potrebno nešto manje od 8 sati leta. Korisno je znati da ukoliko prema programu primetite da ćete na ostrvo stići u ranim jutarnjim časovima, hotel obavezno rezervišete dan ranije jer je check in u hotelima na Zanzibaru moguć tek od 14 časova. Kako biste izbegli moguće komplikacije, prepustite organizaciju i rezervaciju hotela našim savetnicima za individualna putovanja koji ništa ne prepuštaju slučaju i koji su upoznati sa svim detaljima na destinaciji.


Pri sletanju na aerodrom sledi popunjavanje formulara za vizu, ovde je bitno da znate tačnu adresu hotela u kojem ćete boraviti. Nakon što popunite dva formulara u koje ćete upisati podatke iz pasoša i broj telefona sledi izdavanje vize koja košta 50 dolara i za koju vam preporučujem da je platite karticom. Ovo je mnogo lakši i brži način, u slučaju da želite da platite gotovinom, bitno je znati da primaju apoene samo od 50 ili 100 dolara.

 

Luksuzni hoteli na obali okeana

 

Sve ide relativno brzo i nema dužeg zadržavanja, nakon plaćanja sledi pasoška kontrola gde se laserski skeniraju otisci i izdaje viza.  Nakon ove kratke procedure, smatrajte da je vaš odmor na Zanzibaru počeo!
Kada je reč o smeštaju na ovom ostrvu, ovde zaista možete naći hotel koji će biti u skladu sa vašim potrebama – hotel Tulia 5* je na mene ostavio poseban utisak. Otvoren 2015. godine, raspolaže sa ukupno 16 vila koje su uređene u modernom afričkom stilu i koje odražavaju duh Zanzibara. Veliki izbor različitih sadržaja (od sportskih do sadržaja za decu) čini ovaj hotel idealnim kako za odmor sa porodicom tako i za parove.

 

Beli pesak i tirkizna voda - glavno obeležje prelepih plaža na Zanzibaru


Blue Bay Beach Resort i Spa 5* i Sultan Sands Island Resort 4*, hoteli su koji imaju zajednički spa centar i u kojima ćete uživati u besprekornoj all inclusive usluzi. Prelepa plaža na koju oba hotela imaju direktan pristup kao i veliki bazeni smešteni u samom vrtu samo su mali deo onoga u čemu ćete tokom svog boravka uživati.


Melia Zanzibar 5* ispunjava apsolutno sve kriterijume. Sobe su veoma lepe i prostrane. Iako hotel ne raspolaže sa sopstvenom plažom, to nikako ne može biti mana jer u okviru ponude hotel organizuje shuttle prevoz do Gabi plaže koja se nalazi na svega 1 km od hotela. Za ovu plažu kažu da je jedna od lepših, i zaista jeste, puderasto beli pesak  u kombinaciji sa tirkiznom bojom vode stvara prizor vredan divljenja. Umesto večere, hotel često na ovoj plaži organizuje roštilj što čitavom ugođaju daje još lepši smisao.

 

Zadivljujući pogled sa balkona sobe hotela Melia Zanzibar 5*

 

Kornjače stare 192 godine

 

Ukoliko želite ovu destinaciju da upoznate u potpunosti, moja preporuka je da nikako ne propustite izlete. Jedan od brojnih koji će mi sigurno dugo ostati u sećanju i koji vam svakako preporučujem je poseta ostrvu Prison Island - do kojeg za nepunih 30 minuta stižete brodićem Nakupenda koji kreće iz luke u Stone Town-u. Nekada je ovo ostrvo služilo za držanje robova, a danas je dom džinovskih kornjača koje su donete sa Sejšela i od kojih najstarija ima 192 godine. Ono što je posebno zanimljivo, kornjačama možete prići i čak se slikati sa njima. Izdvojite jedan ceo dan za posetu ovom ostrvu, uživajte u specijalitetima koji se služe u lokalnim restoranima, upoznajte Zanzibar iz drugog ugla.

 

Džinovske kornjače na Zanzibaru


Za jedinstvene životinjske vrste, preporučujem vam posetu Jozani šumi, jedinom nacionalnom parku na Zanzibaru, u kojem možete videti crvene Colobus majmune, koji se samo ovde mogu videti. Pored pomenuta dva, poseta Palati čuda, šetnja kroz Stone Town uz posetu kuće Freda Merkjurija samo su neki od brojnih izleta koje ne smete propustiti.

 

Marame sa porukama

 

Za potpun doživljaj Zanzibara, obavezno posetite Stone Town, stari deo prestonice koji je zbog jedinstvene arhitekture i kulture upisan na UNESKO-vu listu mesta svetske baštine. Preplitanje mnogih kultura i tradicija oseti se na svakom ćošku uskih kaldrmisanih ulica koje krase radnje bogate autentičnim začinima i suvenirima.
Korisno je znati da se prilikom kupovine suvenira, ovde možete cenjkati dok to u velikim marketima nije slučaj. Takođe, novac ne morate menjati, možete plaćati dolarima (valuta na Zanzibaru je tanzanijski šiling - 1000 šilinga - 1 dolar). Kada je reč o suvenirima, obavezno kao uspomenu kupite maramu – Kangu – koju najviše nose žene ali za koju je posebno interesantno to što je najčešće kupuju muškarci. Kupovinom Kanga marame koja sadrži različite poruke muškarci izražavaju svoja osećanja prema ženi a iste se često koriste i kao znak izvinjenja. Za lokalce važi da su veoma romantični, kako muškarci tako i žene.

 

Sjajni suveniri na Zanzibaru za koje se vredi cenkati

 

Dok razgledate radnje sa suvenirima, možete kupiti poznato baobab voće (baobab fruit( koji je bogat kalcijumom i vitaminom C, i koji je slatkasto ljutkastog ukusa. Preporučujem da uz sebe imate maramice jer će vam od ovog voća ruke i jezik biti ksroz crveni.

Nakon šopinga, predah napravite u kafiću "Sunset bar" koji je smešten na krovu hotela Africa House i iz kojeg ćete uživati u najlepšim zalascima sunca ikada. Savršena kombinacija boja će vas sigurno oduševiti, naručite piće, pripremite vaše fotoaparate i uživajte u magičnom spektru boja.

 

"Hakuna Matata" kao životni moto

 

Iako se na Zanzibaru govori svahili jezik, skoro svi meštani govore engleski. Takođe, s obzirom na to 99% stanovništva čine muslimani –  imajte u vidu da je poštovanje tradicije obavezno. Ukoliko poželite da naučite neke reči svahilija, lokalci će vam rado izaći u susret. Ovo vam govorim iz sopstvenog iskustva, veoma su gostoljubivi i strpljivi, reči koje sam ja naučila su “Jambo” što znači Zdravo, “Asante”, što znači Hvala, kao i “Karibu Sana” koje ćete čuti odmah pri dolasku na ostrvo i koje znači "Dobrodošli".

 

Na Zanzibaru je i šminka prirodna - lokalac pokazuje voće koje koriste za ulepšavanje


Meni najsimpatičniji izraz, koji ste do sada sigurno imali prilike da čujete je bio “Hakuna Matata” koji potiče sa ovog ostrva i koji se koristi u kombinaciji sa “Pole Pole”. Bukvalan prevod je “Bez brige, polako, polako”. Hakuna Matata je inače njihov moto života i znači Bez brige.


Počnite već danas da planirate! Za potpun doživljaj Zanzibara i svih njegovih čari, pozovite me za više informacija. Rado ću vam preneti svoja iskustva i pomoći u organizaciji i kreiranju vašeg savršenog putovanja.

 

POŠALJI UPIT

Dragana Krstić

  • Poslovnica Novi Sad
  • Bulevar oslobođenja 95, 21000 Novi Sad
  • Tel. 021/426 883
  • Mob. 063/544 447

Izaberite svog savetnika za individualna putovanja

Uz neprocenjivo iskustvo iz prve ruke, Travel House savetnici za putovanja će Vam obezbediti individualno putovanje baš po meri Vaših snova i brojne pogodnosti specijalno rezervisane baš za Vas.

Upoznajte sve savetnike

Travel House newsletter

Najbolje destinacije
Ekskluzivne ponude
Saveti eksperata za putovanje
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.
x
Prijavite se na Travel House newsletter!
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.

Dragi klijenti,
Pretraga ponude na našem sajtu trenutno nije moguća zbog tehničkih problema koje provajderi ORS Slovenia & Traffics Nemačka trenutno imaju. Nadamo se da će usluga uskoro biti ponovo dostupna.
U međuvremenu Travel House savetnici su vam na raspolaganju za izradu personalizovanih ponuda. Vaš upit za željeno putovanje možete poslati klikom na link UPIT

Pretraga u toku...
Pretraga u toku...
Slanje u toku...
Slanje u toku...