Travel House u Kini: Zašto je Peking grad koji morate posetiti

  • Travel House u Kini: Zašto je Peking grad koji morate posetiti prvi slajd
  • Travel House u Kini: Zašto je Peking grad koji morate posetiti drugi slajd
  • Travel House u Kini: Zašto je Peking grad koji morate posetiti treci slajd
  • Travel House u Kini: Zašto je Peking grad koji morate posetiti cetvrti slajd

"Peking ima narandžastu auru i miriše na misteriju. A misterije su kao i tajne vrlo zavodljive" prvi su utisci naše travel savetnice Ane Raduljice koja je imala prilike da poseti kinesku prestonicu koja broji čak 23 miliona stanovnika! Ukoliko su vas njeni prvi utisci zainteresovali, i želite više da se informišete o ovoj misterioznoj destinaciji, nastavite da čitate naredne redove i saznajte zašto se posetiocima Kineskog zida dodeljuje medalja, gde možete jesti pečene škorpije, zašto je šoping posebna atrakcija kao i mnoge druge zanimljivosti.

Postoji jedna knjiga – “Zagonetka zvana Kina”, pisca Đorđa Radenkovića. Nju je imao moj deda kada sam  bila devojčica. U toj knjizi pisac govori o svom iskustvu boravka u Kini. Mislila sam o toj dalekoj zemlji kao o svojevrsnoj misteriji koju bih volela da posetim jednoga dana. i ta želja mi se ispunila! Predimenzioniranost, kontrast visokih nebodera i najdivnijih parkova ušuškanih između trgova, futurističkih objekata, ulice duge 50 km u kombinaciji sa bojama zlatne jeseni samo su neki od utisaka koji će mi posebno ostati u sećanju. Jednom rečiju – putovanje u Peking zaista vredi doživeti!

 

Predrasude o Pekingu

O Pekingu vladaju mnoge predrasude u koje sam se uverila da su apsolutno neosnovane. Bez obzira na veliku prisutnost smoga i velike zagađenosti vazduha, mnogi prestonicu Kine doživljavaju kao ne preterano čist grad. Ali to nije istina, uprkos tolikom broju stanovnika i megalomanskoj industrijskoj proizvodnji, nigde u gradu nije moguće videti plastičnu kesu na ulici, kao ni bilo kakvo smeće po parkovima i ulicama. U parkovima čak postoje čistači koju su zaduženi za uklanjanje lišća koje opada sa drveća što dovoljno dodatno govori o čistoći grada.

Imena ispisana na kineskom posebna su atrakcija u Pekingu

 

Što se tiče smoga, koji je obično svima prva asocijacija na Kinu, mi smo imali tu sreću da nam je vreme bilo savršeno, temperatura (u novembru) je iznosila sjajnih 16 C°, zbog čega nismo bili svedoci zagađenog i od smoga zamagljenog grada. Nešto jače prisustvo zagađenja, osetili smo samo poslednja dva dana našeg putovanja ali ova pojava nam nije preterano smetala. Smog je obično jači u zimskim mesecima, tako da se preporučuje da kupite zaštitnu masku i za svaki slučaj je uvek imate sa sobom. 

 

Šoping uz cenkanje

Još jedna predrasuda za koju bih istakla da je neosnovana je šoping u Kini! Zaboravite na priče o niskom kvalitetu robe jer ovde ćete pronaći najpoznatije svetske marke za koje se čak možete i cenkati! U Pekingu ćete bukvalno pronaći sve što poželite, shodno budžetu i željama.

Posebno atraktivan (i ogroman!) je centar na početku šetačke zone – ulice Wangfujing u centru grada - The Malls at Oriental Plaza, u kom se nalazi miks internacionalnih i lokalnih brendova, kao i veliki odeljak posvećen hrani. Kako su ovde cene okarakterisane kao nešto više, pristupačne možete pronaći u dva poznata centra: Pearl i Silk marketima. Ova dva velika shopping centra privlače pažnju zbog odličnog izbora garderobe i tehnike, za koje se naravno, kako je to običaj u Pekingu, morate naoružati strpljenjem i veštinom cenkanja.

 

KINA - CELOKUPNA PONUDA HOTELA

 

Pečene škorpije i zmije

 

Kada je reč o hrani, najširu ponudu ćete pronaći na Night marketu koja se nalazi u sklopu centralne zone i na kojem se služi malo ekstremnija ponuda poput pečenih škorpija i zmija, uz postojanje i nešto svedenijih opcija u obliku pečenog kestenja ili pohovanih banana. Bitno je napomenuti da izvorna kineska hrana uopšte ne liči na ono što je kod nas poznato i obožavano, zbog čega će vam istraživanje novih ukusa sigurno biti još zabavnije.

 

Raznovrsna ponuda hrane na Noćnom marketu

 

Naravno, ono što se bez pogovora mora probati jeste čuveni specijalitet pekinška patka, a kultno mesto koje je po njenu poznato je restoran “Quanjude Roast Duck” – sa tradicijom dugom gotovo 150 godina, danas predstavlja lanac restorana širom grada.

Glavna avenija Chang’an Avenue, koja prolazi i kroz sam centar grada (pored Trga Tjenanmen) dugačka je neverovatnih 50 km. Ali ova ulica je samo jedna u nizu zanimljivosti i atrakcija u Pekingu.

 

Osvajanje Kineskog zida

 

Prilikom posete ove atrakcije postoji nekoliko deonica-sektora koji su pristupačni turistima. Za razliku od dela zida koji karakteriše ravna staza u obliku blagih lukova, naša je sadržala nebrojano stepenika od kojih su neki bili izuzetno visokI i strmi. U pitanje je deonica Juyongguan, u sklopu koje smo se odlučili na zahtevniju, zapadnu rutu, dok je nasuprot njoj istočna dosta blaža. Za penjanje do krajnje tačke (kule) potrebna je i više nego dobra kondicija - oni koji u tome uspeju mogu se nadati medalji kao svojevrsnom suveniru i uspomeni. U svakom slučaju, uživanje u spektakularnom pogledu je zagarantovano!

 

Kineski zid je bio prepun uglavnom turista iz Kine

 

Zabranjeni grad

 

Baš kao što je to slučaj i sa Kineskim zidom, postoji nepisano pravilo da svaki Kinez za života mora barem jednom posetiti ovaj lokalitet. Veliki broj kineskih turista svih dobi su podjednako velika atrakcija baš kao i sve carske palate koje ostavljaju bez daha. Ovo je najveći i najbolje očuvani kompleks carskih palata na svetu, u kom je živelo 14 vladara iz dinastije Ming i 10 iz dinastije Qing. Naša šetnja kroz ovo impozantno zdanje je trajala više od 2 sata, tokom kojih su se pred nama „otvarali“ jedan za drugim trgovi i palate – jedna od zanimljivosti jeste da se ispod kaldrme u zemlji nalazi 5 m širok kameni bedem postavljen da spreči Mongole da prokopaju tajni ulaz u palatu.

 

Posebna atrakcija u Pekingu - Zabranjeni grad je nešto što obavezno morate posetiti!

 

Trg Tjenanmen

 

Na trgu je smešten mauzolej posvećen Mao Cedungu, kao i Kineski nacionalni muzej, spomenik posvećen narodnim herojima i zgrada Parlamenta. Njegova dugogodišnja istorija ostala je zapečaćena dešavanjima iz 1989. godine, kada je komunistička vlast na brutalan način ugušila studentske proteste. I dalje je ostao nepoznat tačan broj nastradalih tokom ovog mračnog dana kineske istorije i perioda “čistke” koji je usledio.

Prema običaju ustanovljenom 2011. godine, povodom Nacionalnog dana (1. oktobar) na trgu je postavljena korpa sa cvećem i voćem visine 17 m.  

 

Trg Tjenanmen - korpa sa voćem i cvećem visoka 17m

 

Grobnice dinastije Ming

 

Centralno zdanje ovog kompletka sadrži veliku izložbenu postavku koja uključuje originalne krune cara i carice, kao i njihove odore, takođe originalne primerke. Posebno je zanimljiva šetnja kroz Sacred Way (Sveti put), oivičen imponzantnim simboličnim kamenim skulpturama koje odaju nesvakidašnji osećaj mira i spokoja.

 

Lama temple

 

Tibetanski lamaistički hram u starom delu grada, u kom se i uprkos velikom broju posetilaca itekako mogu osetiti mir i spokoj. Posebno je zanimljiv ritual molitve i paljenja štapića, koji je dostupan svima koji žele da iskuse energiju ovog svetog mesta.

 

Paljenje sveća ispred Lama Temple

 

"Hutong" četvrti

 

"Hutong" četvrti su stari delovi grada, koje i dalje naseljavaju starosedeoci. Sa razvojem turizma, oni su u velikoj meri svojom ponudom radnji i raznovrsnih lokala prilagođeni turistima, ali se prolaskom kroz uske uličice može osetiti ritam svakodnevice lokalnog stanovništa. Mala kuća čaja u kojoj prelepa kineskinja vrlo vešto priča o kulturi i načinu ispijanja ovog obožavanog napitka navela me je da se ozbiljno posvetim čajevima a i zdravlju.

Ove četvrti su karakteristične po tome što žitelji imaju na raspolaganju samo javne toalete, koje nekada deli i više od 10 porodica. Ali i uprkos tome, autentični prizori su dovoljan razlog zbog kojeg će putnici obožavati ovu atrakciju.

 

Kineskinja predstavlja najpopularnije čajeve i tehniku ispijanja istih

 

Čuveni "Temple of Heaven"

 

Izuzetno prostran kompleks (čak 3x veći od površine Zabranjenog grada) koji lokalno stanovništvo posećuje u velikom broju i pronalazi razonodu u igranju karata, šaha i domina. Izgrađen je u duhu taoizma, a predstavlja remek-delo kineske civilizacije koje je uticalo na simboličku arhitekturu građevina na Dalekom Istoku. Sve je tu gde treba da bude iz određenog razloga koji se oslikava u mističnim brojevima, feng-shuiju... Znaci su svuda oko nas. Samo ih treba pratiti.  

 

                DOBRO JE ZNATI

 

•             Taksi je u Pekingu izuzetno povoljan! Savet je da se pre početka vožnje insistirate na korišćenju taksimetra, što obezbeđuje znatno povoljniju cenu od one „po dogovoru“. Međutim, u kasnijim večernjim satima i u određenim delovima grada, postoji mogućnost da će „divlji“ taksisti biti jedini izbor, ali je i dalje moguće obezbediti povoljnu cenu.

•             Pri dolasku u Kinu potrebno je ispuniti upitnik koji se predaje prilikom ulaska u zemlju (upitnik se dobija u avionu), pri čemu je jako važno sačuvati odsečak koji garantuje nesmetan izlazak iz zemlje.

•             Peking je neverovatno bezbedan grad. Čak ni kasne večernje šetnje nisu rizične jer je sve u službi bezbednog i ugodnog boravka turista.

•             "Peak" sezone je tokom proleća (april, maj) kada dolazi najveći broj inostranih turista. Međutim, naša topla preporuka je i putovanja tokom zlatne jeseni, kada čitav ambijent dobija posebno romantičan i relaksirajući efekat.

•             Žad je jedan od zaštitnih znakova Kine. Ukoliko želite da kupite neki suvenir od ovog materijala, najbolje je da to uradite u fabrici za obradu žada, koja ima i veliki izložbeno-prodajni salon. Kinezi posebno cene ovaj mineral jer ga smatraju simbolom pet najvećih vrlina: skromnosti, moralne čistoće, pravednosti, pristojnosti i hrabrosti.

 

Za više informacija i preporuku hotela u Pekingu, kontaktirajte me za više informacija, rado ću vam preneti svoje impresije i kreirati putovanje po meri vaših želja i očekivanja:

 

POŠALJI UPIT

 

 

Zora Antunović

  • Poslovnica Ušće
  • Bul. Mihaila Pupina 4, 11070 Novi Beograd
  • Tel. 011 285 4420
  • Mob. 063/544 343

Izaberite svog savetnika za individualna putovanja

Uz neprocenjivo iskustvo iz prve ruke, Travel House savetnici za putovanja će Vam obezbediti individualno putovanje baš po meri Vaših snova i brojne pogodnosti specijalno rezervisane baš za Vas.

Upoznajte sve savetnike

Travel House newsletter

Najbolje destinacije
Ekskluzivne ponude
Saveti eksperata za putovanje
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.
x
Prijavite se na Travel House newsletter!
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.

Dragi klijenti,
Pretraga ponude na našem sajtu trenutno nije moguća zbog tehničkih problema koje provajderi ORS Slovenia & Traffics Nemačka trenutno imaju. Nadamo se da će usluga uskoro biti ponovo dostupna.
U međuvremenu Travel House savetnici su vam na raspolaganju za izradu personalizovanih ponuda. Vaš upit za željeno putovanje možete poslati klikom na link UPIT

Pretraga u toku...
Pretraga u toku...
Slanje u toku...
Slanje u toku...