Jedinstveni Krit – ostrvo za sve generacije

  • Jedinstveni Krit – ostrvo za sve generacije prvi slajd
  • Jedinstveni Krit – ostrvo za sve generacije drugi slajd
  • Jedinstveni Krit – ostrvo za sve generacije treci slajd
  • Jedinstveni Krit – ostrvo za sve generacije cetvrti slajd

Neposredno pre početka sezone, u organizaciji turoperatora TUI Austrija, imali smo priliku da se upoznamo sa svim zanimljivostima i lepotama popularnog grčkog ostrva Krit koje i ove sezone izaziva veliko interesovanje naših putnika. Utiske iz prve ruke vam prenosi Katarina Jovanović, naša savetnica koja već 5 godine radi na kreiranju najlepših individualnih putovanja.

 

NAJVEĆE GRČKO OSTRVO

 

Teško je najveće grčko ostvo opisati u nekoliko rečenica, nekoliko slika ili samo nekoliko doživljaja. Zbog svoje veličine i bogate kulture nudi raznovrsne sadržaje, pa sam sigurna da letovanje na Kritu može biti zanimljivo svim generacijama. Obratite pažnju da je velika udaljenost između zapadne i istočne strane, tako da ukoliko tokom jednog boravka želite da obiđete celo ostrvo budite dobro organizovani i naravno isplanirajte svoju putanju na vreme. Preporučuje se svakako rent-a-car kako bi se istražile sve skrivene čari. Putevi su u dobrom stanju, samo morate imati u vidu da je predeo pretežno planinski pa je i putovanje od jedne tačke do druge nešto duže nego na nekim drugim, manjim grčkim ostrvima.

 

Uživaćete u istraživanju fenomenalnih prizora ostrva

 

Krit je zaista poseban jer pruža toliko lepote na jednom mestu. Ono što osim odličnih hotela dostupnih našim klijentima ostavlja najupečatljiviji utisak jestu remek-dela prirode, skoro netaknute, divlje i uzbudljive. Ovo grčko ostrvo je kao stvoreno za avanturiste, vožnju, istraživanje plaža, sela, planina, manastira, gradića uz obalu i mnogo toga što jedan letnji odmor može da učini maksimalno dinamičnim i posebnim.

 

KVALITET SA POTPISOM GRECOTEL

 

Tokom naše četvorodnevne ture bili smo smešteni u regiji Hanja tako da smo upoznali popularnu zapadnu stranu ostrva, i obišli odlične hotela iz grupacije Grecotel. Grecotel Hotels and Resorts je vodeći hotelski lanac u Grčkoj i svaki od 30 luksuznih hotela u kolekciji širom Grčke predstavlja jedinstveno arhitektonsko iskustvo bogato sadržajima i gurmanskom ponudom, sa uvek precizno osmišljenim i uklopljenim detaljima.

 

Autentičan šarm ostrva Krit prisutan je u luksuznom hotelu Grecotel Creta Palace 5*

 

Imali smo priliku da boravimo u hotelu Grecotel Creta Palace 5*, koji iako izgrađen pre 30 godina i dalje predstavlja izuzetno, moderno zdanje, jer je većina delova u hotelu renovirana (od sezone 2019. nabavljene su nove ležaljke na plaži i bazenu). Njegovi glavni aduti su dobra lokacija – blizu je grada (svega oko 4 km udaljen je od Retimna), a opet je izolovan od buke kafića i vozila. Plaža je lepa, peščano-šljunkovita i prostire se dužinom sve do Retimna.

Grecotel Caramel Boutique Resort 5* i Grecotel White Palace 4* su izuzetno luksuzni hoteli koji garantuju odmor sa puno stila. Caramel karakteriše opuštajuća atmosfera sa dozom elegancije, sa lepom peščano-šljunkovitom plažom, dok je White Palace dosta prostraniji sa nekoliko restorana, butika i suvenirnica. Posebno je zanimljiva terasa bara sa koje se pruža prelep pogled na more, zbog kog je i dobila nadimak „Instagram terasa“. U svakom Grecotel hotelu velika pažnja je posvećena raznovrsnom izboru hrane, a rezultat su izuzetno ukusni obroci.

 

GRADOVI I OBALE

 

Hanja je drugi najveći grad na ostrvu i jedan od najpopularnijih. Možete da zažmurite, zamislite Veneciju samo bez kanala, i tako ćete najlakše stvoriti sliku o Hanji. Na svakom uglu se nalazi procvetalo šareno cveće, venecijanske palate, hoteli, taverne i barovi pored mora. Nešto istočnije od Hanje se nalazi grad Retimno, takođe jedan od najomiljenijih gradova na ostrvu. Stari deo grada u unutrašnjosti obiluje mnogim radnjama, suvenirnicama, tavernama, barovima, a pored toga tu je i veliki broj crkava i džamija. Duž šetališta uz more se nalaze brojni barovi, što ga posebno čini popularnim kod mladih koji ovde mogu pronaći lokale za noćne izlaske. Stari deo grada je savršen za istraživanje. Sa tvrđave Fortezza koja je izgrađena u 16. veku pruža se prelep pogled na more i grad, odakle možete uživati u predivnim zalascima sunca.

 

Prelep pogled na zalazak sunca sa farme AGRECO

 

Plaže u regiji Hanja i Retimno su uglavnom dugačke i prostrane, za razliku od onih u oblasti Herakiliona gde su obično više kamenite, ispresecane manjim uvalama. Regija Elounda na istočnoj obali karakteristična je po plažama sa kristalnom vodom, lepim gradovima i luksuznim hotelima.

Heraklion je glavni grad Krita. Univerzitetski centar, aktivan grad sa velikim brojem kafeterija i modernih radnji. Ima izuzetna arheološka blaga, značajna priobalna naselja, niz živopisnih sela, doline sa ogromnim maslinjacima i vinogradima, kao i najbolje organizovanu turističku infrastrukturu na Kritu. Jedinstvena kombinacija urbanog pejzaža i prirodnog bogatstva čini region privlačanom destinacijom tokom cele godine. Za mesto Agios Nikolaos kažu da je St. Trope Krita. Malia je manje mesto vrlo popularno za noćni život, kao i Hersonisos. Iz regije Heraklion najčešće se posećuje manje ostrvo u blizini Dia ili Santorini. Ukoliko vam ova opcija zvuči primamljivo, planirajte da za izlet do Santorini izdvojite oko 100-150 EUR po osobi.

Krit je pod uticajem severnih, severozapadnih i južnih vetrova koji duvaju uglavnom stalno, promenljive jačine, a smer se menja iz dana u dan. Tokom našeg boravka u prvoj polovini juna imali smo jako lepo vreme sa temperaturom oko 38 stepeni i bez vetra, tako da su talasi na plažama izostali, ali ukoliko su pristuni, ponekad se desi da plaže čak budu i zatvorene. Ukoliko ovakav slučaj bude baš tokom vašeg boravka na severnom delu, obavezno iskoristite priliku da posetite jug ostrva, jer budući da se u središnjem delu ostrva nalaze visoke planine, ukoliko je loše vreme i kiša na severu, lako se može desiti da vas na jugu očekuju sunce i lepo vreme. Sa manjom koncentracijom turizma, on je dosta prirodniji i mirniji pa ćete doživeti sasvim drugačiju atmosferu.

 

IZLETI

 

Naravno, svojim klijenima uvek predlažem da određenu destinaciju i dodatno upoznaju kroz neki od zanimljivih izleta. Na Kritu je za aktivnije turiste vrlo popularan hiking na planini Lefka Ori ukoliko su smešteni u regiji Hanja. Ova tura podrazumeva spuštanje do Samaria klisure, a zatim i još južnije do grada Chora Sfakion gde se putnici mogu opustiti i relaksirati na plaži. Za one koji su manje aktivni a opet bi želeli da se oprobaju u ovom jedinstvenom iskustvu, pogotovo ukoliko to žele u društvu svoje porodice, preporuka je da se odluče za Imbros klisiru. Od dodatne ponude ne treba propustiti izlet u Balos Bay - prelepu plavu lagunu na samom severu ostrva, kao ni izlet na plažu Elafonisi, lociranu na zapadnoj obali.

 

Krit je takođe poznat u celom svetu po izuzetnom maslinovom ulju i veoma zdravom načinu ishrane. Velike količine stabala maslina praviće vam društvo dok ste na ovom ostrvu, jer se veruje da ih na Kritu ima čak 30 miliona. Posle turizma, upravo je proizvodnja maslinovog ulja najvažnija delatnost na ostrvu.

 

Ukoliko biste želeli ovog leta da posetite upravo najveće grčko ostrvo, stojim vam na raspolaganju za kreiranje apsolutno personalizovane ponude:

POŠALJITE UPIT

 

Katarina Jovanović

  • Poslovnica Ušće
  • Bul. Mihaila Pupina 4, 11070 Novi Beograd
  • Tel. 011 285 4420
  • Mob. 063/544 725

Izaberite svog savetnika za individualna putovanja

Uz neprocenjivo iskustvo iz prve ruke, Travel House savetnici za putovanja će Vam obezbediti individualno putovanje baš po meri Vaših snova i brojne pogodnosti specijalno rezervisane baš za Vas.

Upoznajte sve savetnike

Travel House newsletter

Najbolje destinacije
Ekskluzivne ponude
Saveti eksperata za putovanje
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.
x
Prijavite se na Travel House newsletter!
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.

Dragi klijenti,
Pretraga ponude na našem sajtu trenutno nije moguća zbog tehničkih problema koje provajderi ORS Slovenia & Traffics Nemačka trenutno imaju. Nadamo se da će usluga uskoro biti ponovo dostupna.
U međuvremenu Travel House savetnici su vam na raspolaganju za izradu personalizovanih ponuda. Vaš upit za željeno putovanje možete poslati klikom na link UPIT

Pretraga u toku...
Pretraga u toku...
Slanje u toku...
Slanje u toku...