Malezija - uzbudljiva destinacija koju je lako zavoleti

  • Neboderi u Glavnom Gradu Malezije
  • Malezija - uzbudljiva destinacija koju je lako zavoleti drugi slajd
  • Malezija - uzbudljiva destinacija koju je lako zavoleti treci slajd

Mojoj sreći nije bilo kraja kada me je Qatar airways u saradnji sa Turističkom organizacijom Malezije pozvao na Fam Trip na ovu ne toliko poznatu destinaciju. Već po dolasku na aerodrom Beograd sledi novo oduševljenje - letimo business klasom od Beograda preko Dohe za Kuala Lumpur. Let Beograd-Doha koji traje 5h prosto proleti, jer Vas ljubazne stjuardese, mahom sa naših prostora, neprestano animiraju posluženjem, a sedišta su više nego udobna. Tip aviona kojim se leti na liniji Doha-Kuala Lumpur nudi još bolji ugođaj, jer se sedišta mogu potpuno preobratiti u ležaj, tako da čak ni 8h leta ne pada teško.

 

Šta treba znati?

Za boravak u Maleziji državljani Srbije moraju imati vizu koja se dobija u ambasadi u Beogradu, staje 700 RSD i važi za posetu do 30 dana. Na vizi je napomena da se posedovanje droge u Maleziji kaznjava smrću, i svuda to strogo napominju. Čak je i pušenje na javnim mestima zabranjeno. Aerodrom je sa Kuala Lumpurom povezan vozom koji putuje 30-tak minuta do Centralne železnicka stanice, cena vožnje iznosi 55 ringita za jednu vožnju, sto je oko 11-12 EUR. Ovakav način transporta sa aerodroma je topla preporuka, jer je saobraćaj oko grada i u njemu, s obzirom na prenaseljenost, vrlo haotičan i česti su zastoji. Hoteli u kojima smo u Kuala Lumpuru bili smešteni su Berjaya Times Square 4* i Ansa Kuala Lumpur 4*, dobar izbor za one koji vole šoping jer se nalaze u četrvrti Bukit Bintang, koja je načičkana tržnim centrima svih vrsta i cena robe. U blizini je i ulica Jalan Alor, u kojoj se za male pare mogu probati sveži, pred vama pripremljeni lokalni specijaliteti, voće i slatkiše.

 

Poznati kineski hram u Kuala Lumpuru

 

Metropola koja oduševljava 

Opsti utisak o Kuala Lumpuru je da je to ultra moderan, dinamičan, čist i siguran grad, koji zavređuje posetu, i nudi mogućnosti za zabavu svim uzrastima. Grad odiše sjajnom energijom, neverovatna je u sred grada panorama brojenih nebodera spram tradicionalne malajske četrvrti Kampung Baru, niske zgrade kolonijalne arhitekture uklještene među neboderima, vijugave saobraćajnice, spram ogromnih parkova. Od atrakcija grada mi smo videli kineski hram Thean Hou, koji je među najstarijim kineskim hramovima u ovom delu Azije, Predsedničku palatu, kojoj se ne može prići bliže od kapije koja okružuje kompleks, Nacionalnu džamiju, pijacu Central market, grad Putrayaja koji je na 20 km od Kuala Lumpura, neverovatne Petronas kule. U blizini Petronas Kula je i predivan KLCC park, kao i tržni centar Suria. Za one koji imaju više vremena preporuka je videti zgradu stare železnicke stanice, koja je stajalište Orient Expressa, Botaničku baštu sa opservatorijumom, Bird park, Butterlfy park. U večernjim časovima interesante su noćne pijace u indijskoj i kineskoj četvrti.

Nedaleko od grada posetili smo hindu hram lociran u Batu pećinama. Ovaj hram mesto je hodočašća mnogih Indusa koji dolaze sa svih strana sveta i masovno je posećen tokom festival Thaipusam. Hram unutar pećina u stalnoj je nadogradnji, i izuzetnoj je interesantan zbog živih boja u koje je obojen, a posetu čine interesantnijom majmuni koje turisti mame hranom.

 

Ostrvo Penang - brojne mogućnosti za aktivan odmor

Od Kuala Lumpura vozom smo se zaputili ka ostrvu Penang. Putovanje traje 4h, vozovi su brzi, moderni, klimatizovani, čak i previše rashlađeni , kao uostalom i većina zatvorenih prostora u ovom delu sveta. Voz staje u mestu Butterworth na kopnu naspram ostrva, a odatle se trajektom ili autobusom može besplatno prebaciti ka ostrvu. U povratku sa ostrva prevoz se ipak mora platiti.

Stari deo glavnog grada George Town-a je pod zaštitom Unesco-a, zbog očuvane arhitekture, kulturološkog nasleđa i harmonije različitih nacija i religija koje ovde zajedno žive. Prepliću se uticaji kineske, indijske i malajske kulture, osete se uticaji holandskih, portugalskih i britanskih osvajača. Posebno je značajna Perenakan zajednica, mešavina Kineza i starosedelačkih Malajaca. Njihova kuhinja je najzastupljenija, a muzej posvećen njihovoj kulturi poseduje neverovatno bogatu zbirku. Ulice grada oslikane su nebrojenim grafitima, koji su tolika atrakcija da se kod poznatijih čeka u redu da bi se pored njih turisti fotografisali.

 

Grafiti na ulicama su velika gradska atrakcija.

 

Ribarsko selo izgrađeno na sojenicama i danas je naseljeno. Atrakcije George Town-a novijeg datuma su između ostalih Komtar kula, koja je sredinom 80-tih godina kada je sagrađena bila najviši neboder u Maleziji, a drugi po visini u Aziji. 2000-tih je u nju smeštan tržni centar, a 2016. su je revitalizovali, dodajući atrakcije kao što su 7D bioskopi, dinosaurus park, sobe sa ogledalima, virtuelna podmornica. Izgradnjom dodatna 3 sprata sa atrakcijom The Gravityz, sa spoljne strane zgrade, krećete se duz platforme osigurani konopcima. Ja nisam odolela da testiram svoju hrabrost. Iako sam bila sigurna u konopce i momke koji su vodiči na ovoj atrakciji, moram priznati da su mi klecala kolena. Za one koji se ne usuđuju na ovakav poduhvat, tu je staklena platforma ispod koje se pruža zadivljujući pogled na grad i okolinu.

Ono što je mene posebno oduševilo je Penang Hill koji je sa svojih 820 m nadmorske visine najviša tačka ostrva Penang. Obrastao je gustom tropskom šumom, a britanskim doseljenicima služio je kao stacionar za obolele od tropskih bolesti. Turisti se do Penang Hila mogu prevesti modernom uspinjačom, cena vožnje u jednom pravcu 5 ringita, i tokom vožnje uživati u fantastičnom pogledu na okolinu. Ono što je posebna atrakcija ovog mesta, sem raznoraznih vidikovaca, jeste The Habitat, rezervat tropske šume, pod zaštitom države. Ovde se u pratnji vodiča vide razne vrste tropskih biljaka, stogodišnjih stabala, životinje neverovatnih boja. Unutar ovog zaštićenog područja postoji kružna platforma za razgledanje koja se pruža iznad krošnji drveća. Tokom boravka na Penangu posetili smo i zabavni park Escape park, koji je kombinacija aqua i adrenalin parka, u kome je zabava garantovana i najmlađima i starijima. Spice Garden, bivša plantaža kaučuka, je još jedna u nizu atrakcija ostrva Penang. Ovde se mogu videti brojne začinske biljke koje Maležani koriste u svojoj kuhinji, i kupiti razne vrste čajeva, eteričnih ulja, začina, lepih suvenira.

Samo more na Penangu na mene nije ostavila naročit utisak, jer je plitko i mutno. Naši domaćini hvale se da je Langkawi pravi biser, i da nudi mnogo lepše plaže, tako da čim Qatar pokrene od novembra najavljene letove ka ovoj destinaciji, nadam se da će moja naradna malezijska avantura odvesti upravo na plaže ove obale. 

 

"Zabranjeno voće" neobičnog oblika, mirisa i ukusa

 

Gastro rulet

Naši domaćini na svakom koraku isticali su da je Malezija zemlja u kojoj se fantastično jede. Mešavina različitih kultura to potvrđuje. Namirnice koje koriste mahom su nam poznate, ali začini daju njihovim jelima neverovatne arome. Ja kao ljubitelj hrane nisam mogla da odolim da ne probam baš sve što pred mene stave, a ističem da sa indijskom hranom koja je sveprisutna treba biti oprezan, jer njihov pojam blago ljutog ne odgovara evropskom. Na mnogim tezgama prodaje se voće “durian”, čiji je Malezija veliki izvoznik. Zbog jakog i specifičnog mirisa mnogi ljudi izbegavaju da ga čak i dodirnu, a u jednom od hotela sam čak videla obaveštenje da je zabranjeno unositi ga.

 

Da li vas je ova priča inspirisala za neke nove avanture? Vaš lični Travel House savetnik je spreman kada i Vi da počnete sa kreiranjem 100% individualnog putovanja, krojenog po svim vašim željama: 

POŠALJITE UPIT

 

 
 

Dušica Piljić

  • Poslovnica Novi Sad
  • Bulevar oslobođenja 95, 21000 Novi Sad
  • Tel. 021/426 882
  • Mob. 063/544 442

Izaberite svog savetnika za individualna putovanja

Uz neprocenjivo iskustvo iz prve ruke, Travel House savetnici za putovanja će Vam obezbediti individualno putovanje baš po meri Vaših snova i brojne pogodnosti specijalno rezervisane baš za Vas.

Upoznajte sve savetnike

Travel House newsletter

Najbolje destinacije
Ekskluzivne ponude
Saveti eksperata za putovanje
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.
x
Prijavite se na Travel House newsletter!
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.

Dragi klijenti,
Pretraga ponude na našem sajtu trenutno nije moguća zbog tehničkih problema koje provajderi ORS Slovenia & Traffics Nemačka trenutno imaju. Nadamo se da će usluga uskoro biti ponovo dostupna.
U međuvremenu Travel House savetnici su vam na raspolaganju za izradu personalizovanih ponuda. Vaš upit za željeno putovanje možete poslati klikom na link UPIT

Pretraga u toku...
Pretraga u toku...
Slanje u toku...
Slanje u toku...