Sejšeli - rajska destinacija koja će vas osvojiti

  • Sejšeli - rajska destinacija koja će vas osvojiti prvi slajd
  • Sejšeli - rajska destinacija koja će vas osvojiti drugi slajd
  • Sejšeli - rajska destinacija koja će vas osvojiti treci slajd
  • Sejšeli - rajska destinacija koja će vas osvojiti cetvrti slajd

Priliku za istraživanje ovog malog ostrvskog raja imali smo zahvaljujući našim preferiranim partnerima Dertour i Turkish Airlines. Već na samom početku dočekalo nas je lepo iznenađenje: ugošćavanje u biznis klasi najbolje evropske avio kompanije. Nakon kratke konekcije u Istanbulu (oko 2 sata čekanja na let za Sejšele), usledio je noćni let koji nam je pružio besprekorne uslove za odmor, uzimajući u obzir servis, uslugu i apsolutnu udobnost. Zbog svega toga na Sejšele (ostrvo Mahe) smo sleteli odmorni i spremni da započnemo naš pravi tropski dan u sred decembra! Svakako, ukoliko ste u mogućnosti, uvek razmotrite opciju rezervacije biznis klase na „long haul“ letovima jer su prednosti nemerljive.  

 

Sejšeli su ostrva Indijskog okena i pripadaju istočnoj Africi, a od njih 115 po naseljenosti i turističkoj razvijenosti izdvajaju se Mahe, Praslin i La Digue. Ono što odmah na samom početku ostavlja jak utisak jesu nestvarno zelenilo egzotičnih šuma, zatim plaže sa najfinijim peskom, uokvirene ogrominim granitnim stenama.

 

Od nekih osnovnih stvari koje vam mogu biti zanimljive izdvajamo:

-Populacija je ukupno oko 90.000 stanovnika, a na samom Maheu živi preko 75.000 ljudi.

-Lokalna vaulta su sejšelski rupee (sr) 1 EUR=14 RUPIJA. 

-Za Sejšele ne treba viza za građane Srbije.

 

Destinacija koja osvaja neverovatnim prizorima

Jedna od najpopularnijih plaža na Sejšelima jeste Anse Source d'Argent

 

Sejšeli su destinacija idealna za romantična venčanja, medeni mesec, za opuštanje i uživanje svim čulima. Njih karakteriše ekvatorska okeanska klima, veoma toplo i vlažno vreme tokom cele godine, koje je zapravo veoma promenljivo i može varirati od ostrva do ostrva. Na ovo čarobno mesto može se putovati tokom cele godine, jer su temperature iznad 27 stepeni. Međutim, najbolje bi bilo izbeći period od decembra do marta, jer je to period godine sa najviše kišnih dana. Najtopliji meseci u godini su jun, jul i avgust. Od marta do novembra najbolje je boraviti na severnoj strani ostrva jer je u tom periodu obala mirnija i sa manje vetra, dok u periodu od oktobra do marta preporuka važi za južnu obalu.

 

Kako su Sejšeli u potpunosti posvećeni očuvanju flore i faune, zabranjeno je sečenje palmi, pa su velike šanse da iako imate sobu sa pogledom na more on bude dosta sveden ili čak nepostojeći – razlog za to jeste gusto zelenilo koje okružuje hotele. Ono što će posebno značiti ljubiteljima prirode jeste da su sve plaže na ostrvu su javne, i nigde nisu dozvoljene ležaljke i suncobrani.

 

Izuzetno retke vrste kornjača koje su stare više od 200 godina

 

Zaštitni znak Sejšela je veoma retka biljan vrsta, palma pod nazivom „coco de mer“. Svuda na ostrvu možete videti suvenire u specifičnom obliku kokosa sa ove palme (podseća na deo ženske figure), dok samu biljku tj. njen plod ne možete izneti sa ostrva bez specijalne dozvole. Od biljaka se izdvaja i „breadfruit“ koji se na Sejšelima služi kao čips, u salati ili kao desert.

Drugi zaštitni znak Sejšela su kornjače. Najstarija ima 240 godina i ova vrsta živi jako dugo, a najčešće se mogu videti na ostrvu La Digue.

Generalno se ishrana bazira na morskim plodovima, voću, povrću, dok je nacionalno piće rum „Takamaka“, ujedno i jedan od najčešćih suvenira. Dostupan je u nekoliko verzija (jedna od njih je i ona sa čak 69% alkohola!), a naše simpatije je osvojio „Coco Takamaka“ rum i to u kombinaciji sa sokom od ananasa. Pravo egzotično piće!

 

"Island hopping" - doživite više ostrva kroz jedno putovanje

Kako bi doživeli lepotu nekoliko najpoznatijih ostrva, naša apsolutna preporuka jeste kombinovanje boravka na više njih. Transferi trajektom koji se obavljaju između ostrva su lepo organizovani i pouzdani, a kada je more mirno predstavljaju i pravo uživanje. Mahe je najurbanije ostrvo dok sva ostala nude nešto mirniju, i jako romantičnu atmosferu – što ovu destinaciju čini idealnom za parove.

 

Uživanje na ostrvu Mahe


Mahe je glavno ostrvo veličine 28km x 8km u kome je smešten jedan od najmanjih glavnih gradova na svetu Viktorija. Subota je pijačni dan, tako da na Victoria pijaci možete pronaći sve vrste riba, voća, povrća, začina, kao i par radnji suvenira. Tu se nalazi i jedini hindu hram i mala replika londonskog Big Ben-a. Posebno zanimljiv deo grada predstavlja Eden Island, malo ostrvce povezano mostom, sa svojom elegantnom marinom sa barovima, restoranima i jedinim mogućnostima za noćni izlazak van rizortova. Do ostrva Praslin i La Digue transfer se obavlja brzim brodom - od Mahea do Praslina vožnja brodom traje oko sat i po vremena, dok od Praslina do La Digue traje oko pola sata. S obzirom da je vreme promenljivo i da more često može biti nemirno, preporuka je da sa sobom imate tablete za mučninu.

 

Praslin je drugo ostrvo po veličini (10x4km) sa mnogim prirodnim atributima koji privlači turiste. Poznat je po zaštićenom bogatstvu Unesco World Heritage, nacionalnom parku Valle de Mai – ovde se nalazi najveći broj "coco de mer" palmi, a takođe je i dom čuvene ptice "black parrot". Staza kroz šumu vodi dužinom 3km i obećava magiju flore i faune, a cena ulaznice je 20 EUR. Najlepša plaža na ostrvu, koju morate posetiti je plaža Anse Lazio na severu ostrva, popularna takođe za venčanja.

 

La Digue je prelepo ostrvo koje odiše harmonijom, prirodnim lepotama i pravom divljinom. Izuzetno malo ostrvo 5x3km, samo par ljudi na ostrvu ima automobil inače je glavno prevozno sredstvo bicikl. Izuzetno popularna, Anse Source D’Argent, poznata i kao najfotogeničnija plaža na svetu. Takođe, Grand Anse, divlja duga plaža sa granitnim stenama kao sa slike, ostavlja bez daha.

 

North Island, Denis Island i Silhouete su druga manja egzotična i ostrva za totalnu relaksaciju. Najskuplje vile su zapravo, na ovim ostrvima. Ono što bih svakako i obavezno preporučila jeste obilazak sva tri ostrva u toku boravka, npr. kombinacija 4 noći na Praslinu (sa dnevnim izletom do La Diguea) + 5 noći na Maheu. Naravno, ovaj predlog u potpunosti može biti prilagođen vašim željama i afinitetima.

 

Te nestvarne boje brdovitog reljefa i svu tu egzotičnu lepotu… teško je dočarati fotografijama. Masovni turizam na Sejšelima još uvek nije rasprostranjen, tako da ćete uživati u čarima prirode i harmoniji kao načinu života.

 

Reč-dve o hotelima koje smo obišli 

Ostrvo Mahe

 

Avani Seychelles Barbarons Resort 4* na zapadnom delu ostrva. Hotel je kategorisan sa 4*. Iako ne spada u one najlepše hotele, odnos cene i kvaliteta zadovoljavajući. Ima lep spoljni bazen koji se greje. U desnom delu plaže je moguće kupanje, dok su na njenim ostalim delovima izraženi plima i oseka.

 

Carana Beach 4*, na severozapadnoj obali ostrva je prelep butik hotel, sa fenomenalnim, zavodljivim dizajnom. Otvoren je 2016. godine. Prelepa plaža uokvirena granitnim stenama i prelepe sobe sa pogledom na more. Sve moje preporuke idu ovom hotelu, definitivno bih se vratila u isti! Za personalizovanu ponudu kontaktirajte vašeg savetnika.

 

DoubleTree by Hilton Seychelles Allamanda 4* na jugoistoku ostrva, mirna lokacija, okružen bujnom vegetacijom. Sprema se za renoviranje, a plaža je jako fina u ovom delu, sa talasima koji su prisutni od jula do novembra.

Jedna od najprestižnijih adresa na ostrvu - hotel Banyan Tree Seychelles 6*

 

Banyan Tree Seychelles 6* na jugozapadnom delu ostrva, okružen je autentičnom tropskom vegetacijom i fenomenalnom plažom. I ovde je u planu veliko renoviranje. Ono što posebno krasi ovaj hotel jeste jedna od najpoznatijih i najlepših plaža na kojoj su venčanja popularna, kao i pogled iz restorana i infinity bazena na more od kog zastaje dah. Vila sa privatnim bazenom i izlazom na more ima na plaži dve ležaljke i suncobran.

 

Kempinski Resort 5* na jugozapadnoj obali na 1km dugoj peščanoj plaži. Plaža je javna, kao i svuda na ostrvima, ali zbog same lokacije, gotovo da je privatna. Dosta se povlači voda zbog plime i oseke, ali nikada plaža ne ostaje bez vode. Oprema za snorkling je besplatna. Gostima su na raspolaganju teniski teren + spa + kids klub, pa je ovo naša preporuka za porodice sa decom. Hotelski kompleks je izgrađen na ravnom predelu sa nestvarnim prizorom na granitne stene i vegetacijom kojima je okružen. Hotel u svom sastavu ima i malo jezerce, pa tako i venčanja, koja se često održavaju u ovom hotelu mogu biti ili na jezeru ili na plaži. Ne zna se šta je lepše.

 

Novogodišnja dekoracija u hotelu Constance Ephelia Seychelles 5*

 

Constance Ephelia Seychelles 5* na severozapadnoj obali, kompleks od 120 hektara između brda i šuma mangrova. Potpuno opuštanje i impresivna priroda. Ogroman kompleks, jako lep! Imaju jedan od najvećih spa centara u celom Indijskom okeanu, koji je besplatan od 10-14h. Za najbolju sezonu u hotelu kažu da je od februara do maja. Beach ville su udaljene od mora više od 25m, što je po zakonu zaštite prirode Sejšela. Beach ville imaju bicikle. Po komplesku se vozi bagijima, obzirom da postoji severna i južna plaža. Plaža je prelepa.

 

The H Resort Beau Vallon Beach 5* direktno na jednoj od najlepših plaža na ostrvu, Beau Vallon, 3km duga gde je koncentrisan veliki broj hotela. Jako lepe sobe u hotelu u prirodnom stilu. To je ujedno i jedina plaža na kojoj su dozvoljeni vodeni sportovi i na kojoj može da se pliva cele godine, ali su ipak u decembru i januaru malo izraženiji talasi.

 

Hilton Seychelles Northolme 5* ne severu ostrva, adults only hotel koji postoji više od 100 godina - miran, elegantan, šarmantan sa izuzetnim pogledom na okruženje. Hotel je izgrađen u brdima i pruža prelep panoramski pogled. Ima svoju malu plažu, u kojoj je kupanje ograničeno u zavisnosti od talas. Nudi dobre uslove za snorkling, dok je od njega svega 1.5km udaljna plaža Beau Vallon.

 

Savoy Resort 5* nalazi se direktno na plaži Beau Vallon, a specifičan je po svom stilskom dizajnu, lepoj lokaciji i jednom od najvećih hotelskih bazena na ostrvu. Ima izuzetno lepe sobe, zabavni shisha bar uz more, kids klub, i genralno lep hotelski sadržaj. 

 

Coral Strand 3* je skroman hotel, na istoj plaži Beau Vallon. Jedan je od najstarijih hotela na ostrvu, ali generalno dobro održavan. Prednosti su što njegovi gosti imaju 10% popusta na restoran u Savoyu, kao i što mogu koristiti neke sadržaje ovog sestrinskog hotela. Uz njega, hotel Berjaya 3* takođe na plaži Beau Vallon, namenjen je klijentima koji žele ekonomičan odmor, te u skladu sa tim ne pridaju previše pažnje komoditetu već želji da dožive prirodne lepote ove ekskluzivne destinacije. Sobe su generalno pristojno opremljene, ali su ostali delovi i sadržaji ispod proseka i za 3*. Njegov najveći adut je plaža - 3 km duga i peščana, sa brojnim sadržajima i mogućnostima za zabavu. 

 

Ostrvo Praslin

 

Plaža hotela Coco de Mer 4*

 

Coco de Mer & Balck Parrot Suites 4* perfektno mesto, srdačan i gostoprimljiv hotel. Na jugozapadnom delu Praslina. Renoviran je 2018. godine, a njegova specifičnost je infinity bazen sa slanom vodom, postavljen iznad mora. Ekskluzivniji deo za osobe iznad 14 godina nosi naziv Black Parrot Suite, udaljen je oko 100m, na uzvišenju i predivnim pogledom na more.

 

Indian Ocean Lodge 3* je presladak hotel i vrlo prijatnim sobama. Iznenađena sam koliko su sobe lepo uređene, sa prostranom terasom.

 

Ostrvo La Digue

 

Le Repaire Boutique Hotel 3* jeste mala gostinska kuća pansionskog tipa, vrlo simpatična. Od najpoznatije plaže Anse Source udaljen je 15 min. vožnje biciklom i apsolutna je preporuka za sve koji žele miran i opušten odmor.

 

La Digue Island Lodge 3+* smešten je u prelepom vrtu sa kokosovim palmama i drvećem takamake. Prirodan stil hotela se lepo uklapa u ambijent divljeg ostrva. Za svaku preporuku.

 

Svi predstavljeni hoteli su dostupni u našoj ponudi, a posebno vam preporučujemo kombinaciju nekoliko njih i boravka na 2 ili 3 sejšelska ostrva. 

 

Za sve dodatne preporuke i pitanja stojimo vam na raspolaganju. Nadamo se da ćete u ovoj godini biti u prilici da posetite ovu čarobnu destinaciju u uverite se u lepotu koja nema granica:

 

POŠALJITE UPIT

 

 

Katarina Jovanović

  • Poslovnica Ušće
  • Bul. Mihaila Pupina 4, 11070 Novi Beograd
  • Tel. 011 285 4420
  • Mob. 063/544 725

Izaberite svog savetnika za individualna putovanja

Uz neprocenjivo iskustvo iz prve ruke, Travel House savetnici za putovanja će Vam obezbediti individualno putovanje baš po meri Vaših snova i brojne pogodnosti specijalno rezervisane baš za Vas.

Upoznajte sve savetnike

Travel House newsletter

Najbolje destinacije
Ekskluzivne ponude
Saveti eksperata za putovanje
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.
x
Prijavite se na Travel House newsletter!
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.

Dragi klijenti,
Pretraga ponude na našem sajtu trenutno nije moguća zbog tehničkih problema koje provajderi ORS Slovenia & Traffics Nemačka trenutno imaju. Nadamo se da će usluga uskoro biti ponovo dostupna.
U međuvremenu Travel House savetnici su vam na raspolaganju za izradu personalizovanih ponuda. Vaš upit za željeno putovanje možete poslati klikom na link UPIT

Pretraga u toku...
Pretraga u toku...
Slanje u toku...
Slanje u toku...