Nezaboravan susret luksuza i drevne tradicije - Meksiko

  • Nezaboravan susret luksuza i drevne tradicije - Meksiko prvi slajd
  • Nezaboravan susret luksuza i drevne tradicije - Meksiko drugi slajd
  • Nezaboravan susret luksuza i drevne tradicije - Meksiko treci slajd
  • Nezaboravan susret luksuza i drevne tradicije - Meksiko cetvrti slajd

Luksuz i drevna majanska tradicija sreću se u nekadašnjem centru sveta - u Meksiku! Kako da stignete do Meksika na najudobniji način i šta ne smete propustiti saznaćete u ovom tekstu.

 

Kako izgleda putovanje avionom do Meksika?

Izabrali smo Turkish Airlines za početak putovanja iz Beograda. Konekcija u polasku je duga ali i to ima svojih prednosti. Ukupno trajanje puta iz Beograda do Kankuna traje oko 29h. Međutim, presedenja vam donose dve pauze koje možete kreativno iskoristiti. Prva pauza u Istanbulu traje 8 sati i pruža vam mogućnost za solidan obilazak grada. Put se zatim nastavlja do Meksiko Sitija (tehnička pauza na aerodromu je 2h, putnici izlaze/ulaze u Meksiko, a oni do Kankuna ostaju u avionu). Nakon ukusnih obroka i raznovrsnog zabavnog sadržaja Turkish-evog Boinga 787 i 18.5h puta od Istanbula, stigli smo na finalno odredište - Kankun. Ovo putovanje Turkish Airlines-om bih preproučila svima koji prave pauzu u Meksiko Sitiju, i moja lična preporuka je svakako da planirate 3,4 noćenja u Mekisku i Kankunu. Za one koji žele samo Kankun, možda postoje i praktičnije opcije za putovanje, svakako proverite sa Travel House savetnicima.

Povratak Turkish Airlines avionom traje ukupno 16h, sa sve zadržavenjem u Istanbulu tako da ćete u brzom i udobnom letu od Kanukuna do Beograda uživati presabirajući uspomene.

 

Karisma Hotels & Resorts za posebno all inclusive iskustvo

Karisma Hotels & Resorts jedna je od vodećih grupacija u svetu u oblasti hotelskog menadžmenta poznata je po svom inovativnom pristupu i postavljanju novih standarda u ponudi odmora, a ovaj čarobni deo Meksika upoznali smo zahvaljujući njima. U svom portfoliju ima 32 hotela i posluje u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Meksiku, Dominikanskoj Republici, Jamajci i Kolumbiji.

 

Hoteli Grupacije su redovno na najcenjenijim listama poput Forbes-ove liste Top 10 hotela, zatim listama Conde Nast Traveller, Trip Advisor, Wine Spectator Award of Excellence, a ključnu snagu Karisme čine njeni zaposleni, što je potvrđuje činjenica da je grupacija seritifikovana i nalazi se na listi „Great Place to Work”.

Ono što bih posebno izdvojila od proizvoda ove grupacije je Gourmet All-inclusive iskustvo koje se sastoji od izbora preko 10 a-la-carte resotrana za ručak i večeru (u zavisnosti od toga koliko hotel poseduje restorana, ali svi imaju veliki izbor) i preko 10 barova u kojima gosti uživaju tokom celog dana u različitoj kuhinji, stilu, svetskim jelima, kafićima na otvorenom, pored bazena, na plaži, i mnogim drugim pogodnostima koje idu uz ovu uslugu. Zaista viši nivo usluge u odnosu na druge all inclusive usluge hotela.

 

Detalj Gourmet All Inclusive iskustva iz Karisma Hotels & Resorts

 

Od hotela Karisma grupacije izdvojila bih:

EL DORADO MAROMA Spa Resort by Karisma 5*, koji ima sve elemente za aktivan, autentičan i luksuzan odmor na prelepoj plaži Maroma. Namenjen je samo odraslima i uz luksuzne pogodnosti, uživaćete u Karisminom ekskluzivnom Gourmet All-Inclusive iskustvu, poput 24h room service, batlera na plaži, full concierge usluge, izbora resotorana za ručak i večeru (a-la-carte).

Elegantan enterijer sobe u EL DORADO MAROMA Spa Resort by Karisma 5* 

 

PALAFITOS – OVERWATER BUNGALOWS uz El Dorado Maroma, okruženi tirkiznim morem, elegantni apartmani nude očaravajući pogled na okean. Svaki apartman ima privatni bazen, deo stakleno/providnog poda, terasu sa ležaljkama gde možete uživati u izlasku ili zalasku sunca sa specijalnim pogodnostima za svaki boravak u ovoj vrsti smeštaja. Kao i El Dorado Maroma i ovaj hotel namenjen je samo odraslima.

 

Predivan pogled iz Palafitos Overwater Bungalows 

 

El Dorado Seaside Suties 5* takođe je samo za odrasle, na odličnoj je lokaciji za istraživanje Playa del Carmen ili Tuluma, jer je jako blizu, a sa druge strane nudi savršenu priliku za intimno begstvo u mnoštvu palmi i obilju zelenila unutar rizorta.

Za porodice posebno je zanimljiv Nickelodeon Hotels & Resort 5* koji je u izgradnji i dizajnira se tako da gostima svih uzrasta pruži luksuzan odmor ispunjen razigranim Nickelodeon iznenađenima i najvećem vodenom parku na Rivieri Maya. Predviđeno je da se otvori krajem 2020. godine.

Za više informacija o svakom pojedinačnom gourmet all inclusive paketu hotela, budite slobodni da kontaktirate Travel House savetnike.

 

Zašto ćete voleti Meksiko?

Meksiko je odličan izbor za hedoniste, avanturiste, sve one koji od odmora žele više od lepe plaže, jer nudi toliko raznovrsnih sadržaja da će vam biti žao da svaki dan provedete samo na plaži! Urbani deo uzbudljiv je isto koliko i njegova divlja vegetacija, a plaže su me iznenadile - ima jako lepih koje će vas opčiniti i koje ću vam rado preporučiti, ali treba znati da ovo nije destinacija za one koje idu na odmor isključivo zbog lepe plaže. Na nekima je plićak izuzetno dug pa nije na celoj obali pogodno za plivanje. Osim toga, morska trava je pre par godina postala izazov sa kojim se Meksiko uspešno nosi, tako da ako su vam plaže najbitnije one koje bih izdvojila kao sigurno odlične za kupanje su Playa Maroma i Playa Tulum. Krasi ih zaista tirkizno more i baršunast pesak. Svaki deo Meksika vas poziva u posebno istraživanje.

 

Predivan kutak za opuštanje u El Dorado Maroma hotelu 

 

Mistične tajne Jukatana

Poluostrvo Jukatan čine države Kampeče, Jukatan i Kintana Ro. U severnom delu države Jukatan pejzaž je vrlo raznovrstan: plitka, kamenita zemlja gde su podzemni izvori poznatiji kao "cenote" jedini izvor vode. Nasuprot tome, država Kampeče može da se pohvali ogromnom površinom tropske šume, biosfernim rezervatom koji je odličan za otkrivanje divljih životinja.

Regija koju smo posetili (u državi Kintana Ro) najpoznatija je po tradiciji civilizacije Maja, rame uz rame sa ogromnim turističkim atrakcijama kao što su velike ruševine Čičen Ica i sjajno odmaralište Kankun.

Kankun posećuju turisti koji žele da uživaju u glamuru urbanih hotelskih odmarališta. Ukoliko vas više privlače civilizacijske tekovine i rariteti preporučujem da izaberete Rivieru Maya. Kankun možda nema muzeje na kopnu, ali ispod talasa ćete pronaći podvnodni park skulptura (Museo Subacuatico de Arte). Neke se nalaze na dubini od 4-10m što možete videti snorklingom, a za bolje upoznavanje tu je ronilački izlet, kao i izleti sa staklenim dnom. Novo mesto na kome rastu korali privlači sve više pažnje. Iz Kankuna vredi posetiti Isla Muheres, jednu od najlepših tačaka ove regije, gde ćete uživati u sunčanju, ronjenju sa morskim kornjačama i perfektnim plažama.

 

Palafitos Overwater Bungalows iz mog ugla 

 

Cenote – čarobna mesta za kupanje

Cenotes, ogromne pećine osvetljene suncem, čarobna su mesta za kupanje i osveženje sa slatkom vodom. Ima ih nekoliko hiljada, a mi smo posetili dve. Jednu na putu za Tulum, a drugu na putu za Čičen Icu u blizini mesta Valjadolid. Cenote na majanskom jeziku znači "rupa u kojoj se skuplja voda". Rasprostranjene su širom poluostrva i oko ovih jezeraca Maje su gradile najbitnije gradove, a neke su se koristile za prinošenje žrtava.

Playa del Carmen je nakada bilo veoma atraktivno ribarsko mesto odakle su putnici kampovali na putu za Isla Cozumel, a danas je popularno na takav način da preti da postane novi Majami Bič.

 

Cenote - čarobna mesta za kupanje 

 

Tulum je prava razglednica ovog meksičkog dela Kariba. Ruševine Tuluma su najslikovitije mesto od svih drevnih mesta Maja i postavljene su na liticama visokim 15m iznad obale mora. Ovde se možete okupati na prelepoj plaži, dok sa visine kroz zeleno šiblje, posmatrate plavetnilo mora. Iz Tuluma se mogu organizovati izleti u biosferni rezervat prirode „Sian Ka’an“ koji sadrži tropske šume, mangrove, močvare i stanište je bogate flore i faune.

 

Istraživanje arheološke zone Tulum 

 

Civilizacija Maja poznata je po složenom pismu, kalendarima, matematičkim proračunima astronomskih pojava, piramidama, grnčariji. Čičen Ica je najpoznatije, najposećenije i najopsežnije obnovljena lokacija nekadašnje civilizacije Maja. Nalazi se uz glavnu magistralu između Meride i Kankuna (200 km od karipske obale). Nejlepše vreme za obilazak ovih izvanrednih ruševina sa vrtoglavim hramom i piramidom je u ranim jutarnjim časovima kako biste izbegli gužvu i osetili jedinstveni duh ove lokacije.

 

Prilikom izleta za piramide preporučujem vam da posetite grad Valjadolid koji je na putu za Čičen Icu (oko 40km istočno). Grad je zadržao kolonijalni duh, odiše šarmom seoske prestonice gde žene prodaju svoje rukotvorine, a odlično je mesto da probate tradicionalne ukuse Jukatana.

Jedan od uređenih trgova grada Valjadolid 

 

Kada je najbolje vreme za putovanje u Meksiko?

Najbolje vreme za posetu je od decembra do marta, ali za preporuku su svakako i april i maj! Velika je vlažnost vazduha i sunce je jako, tako da uvek ponesite kreme sa zaštitnim faktorom. Takođe imajte na umu da ponesete svoje adaptere za struju jer ih ni u jednom hotelu nema a trebaće vam.

Preporučujem vam da sve izlete rezervišete unapred preko Travel House savetnika za putovanja jer vam je to najpovoljnija opcija, na licu mesta su značajno skuplji. Takođe je važno da novac promenite u pezose pre nego što stignete u Meksiko jer ćete tako imati bolji kurs.

Važno je znati i da su putevi u izuzetom stanju uz celu Karipsku obalu sa više traka, tako da se od Kankuna pa sve do Tuluma i južnije stiže brzo, za oko 2h vožnje.

 

Očaravajuća plaža El Dorado Maroma Hotela 

 

Da li Vam je potrebna viza za Meksiko?

Pre puta potrebno je izvaditi vizu za Meksiko u Ambasadi u Beogradu. Viza je besplatna i dobija se istog dana. Od procedure je potrebno: zakazati termin u Ambasadi, lično prisustvo zbog biometrijskih podataka (fotografija i otisci prstiju), popunjen formular, pasoš, fotografija, dokument kojim se dokazuje radni odnos. Nije potrebna viza strancima koji poseduju važeću vizu za Kanadu, Sjedinjene Američke Države, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske ili za bilo koju od zemalja koje čine zonu Šengen. Za više informacija, kontaktirajte Ambasadu.

 

Nadamo se da ćete upoznati beskrajno zanimljivi Meksiko u ovoj godini! U skladu sa trenutnom situacijom, ističemo da je za putovanje u Meksiko nije potreban PCR test. Za sve dodatne preporuke i pitanja stojimo vam na raspolaganju:

 

POŠALJITE UPIT

 

 

 

 

 

 

Katarina Jovanović

  • Poslovnica Ušće
  • Bul. Mihaila Pupina 4, 11070 Novi Beograd
  • Tel. 011 285 4420
  • Mob. 063/544 725

Izaberite svog savetnika za individualna putovanja

Uz neprocenjivo iskustvo iz prve ruke, Travel House savetnici za putovanja će Vam obezbediti individualno putovanje baš po meri Vaših snova i brojne pogodnosti specijalno rezervisane baš za Vas.

Upoznajte sve savetnike

Travel House newsletter

Najbolje destinacije
Ekskluzivne ponude
Saveti eksperata za putovanje
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.
x
Prijavite se na Travel House newsletter!
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.

Dragi klijenti,
Pretraga ponude na našem sajtu trenutno nije moguća zbog tehničkih problema koje provajderi ORS Slovenia & Traffics Nemačka trenutno imaju. Nadamo se da će usluga uskoro biti ponovo dostupna.
U međuvremenu Travel House savetnici su vam na raspolaganju za izradu personalizovanih ponuda. Vaš upit za željeno putovanje možete poslati klikom na link UPIT

Pretraga u toku...
Pretraga u toku...
Slanje u toku...
Slanje u toku...