Savet eksperta: Kako se osloboditi straha od letenja

  • Avion u Vazduhu
  • Strah Od Letenja
  • Strah Od Visine
  • Prvi Let Avionom

Avion je najudobnije i najlakše sredstvo prevoza, pogotovu ako želite da stignete do udaljene destinacije i da istovremeno ne razmišljate o detaljima koji prate skoro svaki odlazak na odmor. Međutim, šta raditi kada je prisutan strah od letenja i kada ma koliko god se trudili, ne možete da se pomirite sa činjenicom da ćete sledećih nekoliko sati provesti u avionu? U narednim redovima pročitajte na koji način možete da se izborite sa ovom vrstom stresa i kako da prevaziđete strah od letenja. Informacije će vam posebno biti korisne ukoliko planirate prvi let avionom.

letenje avionom

 

1. Za početak, rezervišite let za vikend, velike su šanse da će tada na aerodoromu biti manje gužve a izbeći ćete i situaciju da avion kasni, što može dodatno da vas uznemiri i stvori neosnovanu paniku. Ako vam je vikend varijanta nedovoljno opuštajuća, rezervišite let za vikend ali u jutarnjim časovima, tada ćete zasigurno izbeći gužvu.

2. Prilikom čekiranja, zatražite sedište koje je bliže pilotskoj kabini, tu se turbulencije slabije osećaju zbog čega će vam let biti prijatniji.

3. Izbegavajte da neposredno pre leta konzumirate kafu i bilo kakve napitke koji sadrže kofein, oni povećavaju anksioznost. Ne želite da vam jedna šoljica kafe u potpunosti izmeni doživljaj leta.

4. Izaberite mesto koje nije do prozora kako biste izbegli pogled na krilo aviona koje može dodatno da vam stvori mučninu. Takođe, ukoliko se plašite letenja, prizor kada se avion odvaja od zemlje, u trenutku poletanja, vam neće biti prijatan. Prema tome, birajte sedište koje je bliže prolazu i izbegnite pogled iz aviona.

5. Informišite se o trajanju leta, usluzi i novoj avanturi, većina je uglavnom najviše zabrinuta u vezi sa stvarima koje malo zna. Strah od visine vrlo lako može da nastupi samo zato jer o samom letu nemate dovoljno informacija.

6. Pred sam let je takođe dobro da imate pozitivan stav, i da ne razmišljate šta može da pođe naopako. Bolja varijanta je da još na aerodromu sebe zamislite na odabranoj destinaciji kako uživate sunčajući se i odmarajući od svakodnevnih obaveza. Otputujte mislima na egzotičnu destinaciju, neka prevoz bude samo formalnost i način dostizanja cilja koji ste sebi zacrtali za ovo leto.

7. Obucite laganu garderobu u kojoj će vam biti prijatno tokom celog leta. Najbolje bi bilo da se obučete slojevito kako bi ukoliko usled stresa ili straha počnete da se znojite, mogli vrlo lako da skinete neki komad odeće sa sebe. Ne zaboravite da dišete duboko.

8. Putovanja su odličan način za upoznavanje novih ljudi. Započnite komunikaciju sa osobom koja sedi do vas, tako će vam vreme sigurno brže proći a i zaboravićete na strah od visine. Ono što najviše može da vas uplaši je trenutak poletanja i sletanja, tako da bi bilo dobro da se unapred pripremite i pre svega uvek razmišljate pozitivno.

strah od letenja

Ako vam ove informacije nisu dovoljne, možda će vas dodatno utešiti podatak da se najmanje nesreća dogodi u aviosaobraćaju, svega 6 %. I zapamtite: vazdušni saobraćaj je najefikasniji vid prevoza u istoriji. Govorimo o komplikovanoj industriji gde milioni ljudi koriste usluge različitih avioprevoznika koji godinama dokazuju svoju efikasnost i tehničku opremljenost.

 

U cilju prevazilaženja straha, nemojte praviti nagle poteze i rezervisati let koji traje 12 sati jer to vam nikako neće pomoći da se oslobodite straha od letenja. Poslušajte naš predlog i prvo se uputite na neke kraće destinacije, ne dozvolite da vas strah blokira i da vam onemogući posetu spektakularnim mestima koje vas čekaju. Spakujte svoje kofere i uz naše savete bukirajte avionsku kartu. Naši Travel eksperti za individualna putovanja su vam na raspolaganju za sve informacije o destinacijama koje vas zanimaju.

 

Pročitaj još:

 

Kipar, ostrvo ljubavi

Najlepše plaže Italije

Najluksuzniji restorani na Azurnoj obali

Zora Antunović

  • Poslovnica Ušće
  • Bul. Mihaila Pupina 4, 11070 Novi Beograd
  • Tel. 011 285 4420
  • Mob. 063/544 343

Izaberite svog savetnika za individualna putovanja

Uz neprocenjivo iskustvo iz prve ruke, Travel House savetnici za putovanja će Vam obezbediti individualno putovanje baš po meri Vaših snova i brojne pogodnosti specijalno rezervisane baš za Vas.

Upoznajte sve savetnike

Travel House newsletter

Najbolje destinacije
Ekskluzivne ponude
Saveti eksperata za putovanje
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.
x
Prijavite se na Travel House newsletter!
Uspešno ste se prijavili na newsletter. Hvala.

Dragi klijenti,
Pretraga ponude na našem sajtu trenutno nije moguća zbog tehničkih problema koje provajderi ORS Slovenia & Traffics Nemačka trenutno imaju. Nadamo se da će usluga uskoro biti ponovo dostupna.
U međuvremenu Travel House savetnici su vam na raspolaganju za izradu personalizovanih ponuda. Vaš upit za željeno putovanje možete poslati klikom na link UPIT

Pretraga u toku...
Pretraga u toku...
Slanje u toku...
Slanje u toku...