Glavni kuvar Andoni Luis Aduriz ima za cilj da se igra sa gostima i razmišlja o različitim načinima na koje restoran može da ima uticaj, umesto da samo pruža klasičnu uslugu. Upravo je to ono što izdvaja restoran Mugaritz kao jednog od najboljih na svetu.
Ovaj restoran opisuju kao „najvažniji gastronomski fenomen sveta u poslednje vreme“. Smešten u ruralnom, planinskom okruženju, u okolini Errenteria-e (nekoliko milja od grada San Sebastijana). Jedna od njegovih atrakcija, kao i inovativna hrana Andoni Luis Aduriz-a, je mala bašta sa povrćem pored restorana u kojoj se uzgaja mnogo bilja, cveća i povrća koje se koristi u jelima.
U Mugaritz-u, jelo je put istorije, arome, teksture, ukusa, zvukova, provokacija, neizvesnosti, igre, sećanja, želja i mnogih drugih iskustava. Oni kreiraju i predlažu oblike usluge u kojima gosti mogu dati slobodu svojim čulima na svom kulinarskom putovanju. Proizvodi od kojih prave jela su osetljivi na vremenske prilike, godišnje doba i prirodu, tako da vam nikada ne mogu unapred reći šta ćete jesti, jer se situacija menja svakim danom.
Brzo se uzdigavši u redove najcenjenijih svetskih kuvara, Andoni Luis Aduriz je postao poznat po svom razigranom, istraživačkom pristupu hrani. Napola ludi naučnik, a napola kulinarski genije, Aduriz je premostio jaz između kuvara i hemičara. Uprkos svojim godinama, Andoni Luis Aduriz je već prošao kroz mnoge faze otkrića i rasta. I Mugaritz, njegov zagonetni i veoma cenjeni restoran evoluirao je zajedno sa njim.