Ricardo Gomez Angel Qkoy8lbwtdg Unsplash

FAM TRIP JUŽNA AFRIKA- Utisci i insajderske informacije

Na naše veliko zadovoljstvo i u partnerstvu sa DERTOUR i CONDOR Airline učestvovali smo u još jednom Fam Trip-u, zajedno sa našim kolegama i agentima iz Srbije i Hrvatske.
Ovo nezaboravno putovanje pružilo je agentima neprocenjivo iskustvo i uvid u ono šta njihovi klijenti mogu očekivati od putovanja kroz Južnoafričku Republiku.

 

U okviru naše posete destinaciji, imali smo priliku da doživimo i inspirišemo se lepotom Afrike. Učešće u aktivnostima kao što su obilazak Johanesburga, Pretorije, jednog od tri glavna grada Južnoafričke Republike, vožnja prelepim Panorama Route-om i poseta naselju Pilgrim’s Rest. Uživali smo u prirodi, istoriji i dramatičnom pejzažu. Dva dana u Nacionalnom parku Kruger su bila posebna poslastica – jutarnje i večernje safari avanture u otvorenim vozilima, posmatranje magičnog sveta divljih životinja izbliza, uživanje uz tradicionalnu južnoafričku večeru pripremljenu na licu mesta i opuštanje u jedinstvenom ambijentu pod zvezdama samo su neki od nezaboravnih doživljaja sa ovog putovanja.

 

Hoteli i partneri koje smo posetili:
Hotel Court Classique Pretoria, Royal Hotel Pilgrims Rest, Nkambeni Safari Camp, Rhino Lodge, Shalati Train Hotel, Hotel Garden Court Sandton City Johannesburg

Viber Image 2022 11 14 19 22 04 955

Južnoafrička Republika nije klasična destinacija za odmor na plaži, već destinacija koja nudi raznolikost i aktivnost. Destinacija je odlična za safari i Kruger park je prelep, i mnogo povoljniji u odnosu na parkove Tanzanije.
Južnoafrička Republika je po veličini deveta država crnog kontinenta. U njoj živi preko 40 miliona stanovnika, ali zbog ogromnog prostranstva ne spada u gusto naseljene zemlje. Ova država ima više velikih gradova – Pretoriju, Blumfontejn, Kejptaun i prestonicu Johanesburg.

 

Pretoriju ne bismo savetovali za obilazak i predlog putnicima, jer se naš obilazak sveo na obilazak grada autobusom iz bezbednosnih razloga, zbog velike stope krađe i kriminala. Pretorija je destinacija za putnike koji su avanturisti i koji žele da oseti afrički duh.

Viber Image 2022 11 16 11 01 39 070

Johanesburg je dosta drugačiji i iako nam je vodič predlagao da se ni tu ne šetamo, nosimo veoma pozitivno iskustvo sa ove destinacije. Grad je ogroman, ima delove sa ozbiljnim poslovnim zgradama, tržnim centrima, a sa druge strane i siromašnim delovima sa buvljim pijacama. Vozili smo se tuk-tukom, šetali u grupi, tako da imamo pozitivno iskustvo iz ovog grada. Karakteristično za Johanesburg je i luksuzni deo grada sa vilama, a ispred svake vile se nalazi privatni čuvar i opasane su visokim ogradama. Grad je prepun zelenila, tako da kada se popenete na višu tačku iznad grada, više deluje kao šuma, zgrade se ne vide. Apartheid Museum je odličan, takođe i šoping centri koji su specifični (to su prostori zatvorenog tipa, ali i sa delovima pod otvorenim nebom, za zabavu, šoping, veliki broj restorana, kazina nalik na ona u Las Vegasu i još mnogo toga).

Viber Image 2022 11 13 21 16 53 772

Pilgrim’s Rest je malo selo sa nekoliko radnji i muzejom rudnika zlata, postoji samo jedan hotel koji se nalazi u ovom mestu, ali je vrlo neuslovan, tako da bismo i ovu destinaciju preskočili kada je u pitanju preporuka za putnike. Pogodno je samo za one putnike koji žele da idu svojim vozilom iz Johanesburga do Krugera, jer je negde na pola puta, pa je u tom slučaju lepo napraviti stop i posetiti ovo mesto.

Viber Image 2022 11 15 15 20 00 737

Kruger Nacionalni Park obuhvata 2 miliona hektara zaštićene afričke savane. Malo je mesta na planeti na kojima možete videti slonove, impale, hijene, leoparde, nosoroge, nilske konje, gazele, žirafe, bivole i mnoge druge zanimljive afričke vrste. Osnovna svrha stvaranja ovog zaštićenog područja bila je zaštita životinjskog sveta od istrebljenja. Glavna atrakcija ovog parka je drvo baobab, koji je širok više od 25 metara. Ali ovde su najzanimljivije životinje. Teritoriju parka naseljava više od 250 hiljada životinja. Možete sresti više od 500 vrsta ptica, oko 100 vrsta gmizavaca i oko 50 vrsta riba. Park je poznat po tome što u njemu živi „velika petorka“, koja uključuje bivola, lava, slona, nosoroga i leoparda.
Vožnju kroz park i posmatranje životinja je moguće samo uz “rendžere” kako zovu lokalne vodiče, zato što je bilo koji drugi način opasan, jer je ovo dom divljih životinja.

Img E7738

U rezervat se može ući kroz takozvane kapije, koje se nalaze na devet lokacija.
Teritorija Nacionalnog parka obuhvata razne kampove, što gostima omogućava boravak sa svim sadržajima. Postoje opcije za svačiji ukus, od kampova do luksuznih hotela.
Park se nalazi u suptropskoj zoni sa vlažnim i toplim letima, kada se termometar diže iznad 38°C, i suvim, toplim zimama. Kišna sezona ovde traje od septembra do maja. Najbolje vreme za posetu parku je zima, jer je trava niska, a žbunje i drveće nemaju bujnu krošnju, koja ne ometa pogled. Zbog nedostatka kiše, životinje dolaze na pojila ujutru i uveče, a lako se vide i iz automobila. Osim toga, tokom ovog perioda smanjuje se rizik od zaraze malarijom. Postoje određena pravila kako se treba ponašati u parku i za njihovo kršenje se kažnjava: Neovlašćeni izlazak iz automobila izvan hotelske zone je zabranjen, Zabranjeno je kretanje i putovanje po parku nakon zalaska sunca i noću, Hranjenje životinja je strogo zabranjeno, Ulazak u park sa kućnim ljubimcima nije dozvoljen.

Viber Image 2022 11 15 19 46 15 122

Postoji više vrsta safarija: jutarnji safari sa terencima sa 10 i 20 sedišta i polazi se ujutru oko 4h; 3-4-satni safari po zalasku sunca; pešački safari u gupi do 8 ljudi do područja netaknute prirode parka pod zaštitom naoružanih i dobro obučenih rendžera; 4×4 safari putovanje u posebnim terenskim vozilima. Park ima ograničenje u dnevnoj poseti automobila parku, pa je potrebno safari rezervisati ranije. Kruger park ima i Nelspruit Airport KMI, gde možete kombinovati letove iz Kejptauna ili Johanesbruga do parka.

Viber Image 2022 11 14 19 22 04 912

Naš predlog za smeštaj je hotel Kruger Gate Hotel koji je prelep i nalazi se na samom ulazu u park. Takođe smo posetili jedan vrlo zanimljiv hotel Kruger Shalati – The Train on the Bridge. Ovaj luksuzni hotel, koji se nalazi u stacionarnom vozu sa panoramskim pogledom na Nacionalni park Kruger, nudi posebno ekskluzivno iskustvo odmora. 31 udobna soba za goste i velike sobe sa staklenim zidovima omogućavaju beskrajan pogled na veličanstvenu reku Sabie. Paluba sa bazenom nudi neuporedivo iskustvo plivanja uz posmatranje krokodila, nilskih konja, bivola i slonova.

Img 7632

Za ulazak u JAR neophodna je viza, koju državljanima Srbije izdaje Ambasada u Sofiji. Agencija koja posreduje u dobijanju vize je Golden Phoenix iz Beograda. Adresa agencije je Balkanska 18, lokal 98. Kontakt osoba je Aleksandra Ranković i njen broj telefona je 060/324-1167. Dokumentacija se u Sofiju nosi sredom, a potrebno vreme za izdavanje vize je 10 radnih dana. Cena viziranja je 100 EUR i ovaj iznos se plaća agenciji prilikom predaje dokumentacije. Spisak dokumenta koje je potrebno priložiti:
• Pasoš sa dve prazne strane jedna do druge
• Dve fotografije 3,5 x 4,5
• Rezervacija avio karte i rezervacija hotela
• Potvrda o zaposlenju sa rečenicom da idete na poslovni put, na engleskom
• Dinarski izvod iz banke za prethodna tri meseca overen pečatom banke, na engleskom
• Potvrda o stanju na deviznom računu overena pečatom banke (neophodno na racunu imati min 500 EUR), na engleskom
• Aplikacija – popunjava agencija Golden Phoenix

Viber Image 2022 11 17 07 13 32 948

VREMENSKA RAZLIKA
Johanesburg i Kruger su +1h u odnosu na Srbiju.

 

COVID-19 PROTOKOL
Za ulazak u Južnu Afriku neophodno je imati potvrdu ili o primljenoj jednoj dozi vakcine, ili negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata ili potvrdu o negativnom antigen testu ne starijem od 48 sati od datuma polaska na put u Južnu Afriku.
Prilikom kontrole na aerodromu, ako se utvrdi da putnik ima temperaturu, mora da se testira o svom trošku. Ako test bude pozitivan na Covid 19, putnik će morati da bude smešten na određenom karantinskom mestu o svom trošku u periodu od 10 dana.

 

PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Najbolje he obezbediti polisu putnog zdravstvenog osiguranja sa pokrićem za Covid.

Viber Image 2022 11 12 15 39 19 420

ODEĆA I OBUĆA
Tokom boravka u Krugeru savetuje se da imate kapu ili šešir. Vozila za safari imaju krov, ali ukoliko je sunce pod uglom svakako je bolje imati zaštitu. Večeri i rana jutra su svežija, te je dobro imati i laganiju jaknu za ovo doba dana. Noćne temperature spustaju se do 14-15°C.
Što se obuće tiče, par udobnih patika i par sandala ili neke otvorene obuće biće dovoljni. Najvažnije je da obuća koju nosite bude udobna.

 

PLAĆANJE
Nacionalna valuta u JAR-i je Južnoafrički rand (oznaka: ZAR) i plaćanje je isključivo u randima. Na aerodromu u Johanesburgu ili po dolasku u Pretoriju biće moguće zameniti EUR ili USD za rande. Za 1 EUR dobija se oko 18,10 ZAR. Svi hoteli imaju POS terminale i mogućnost plaćanja karticama (Visa i Mastercard), kao i ATM za podizanje gotovine. Platne kartice su zasigurno bezbednija opcija nego nošenje veće količine gotovine. I uglavnom se forsira plaćanje karticama. Manji iznos gotovine je prikladno imati radi ostavljanja bakšiša vozačima i vodičima (ostavljanje bakšiša naravno nije obavezno)

Viber Image 2022 11 14 19 22 05 183

 

MALARIJA
Malarija je tropska bolest koju prenosi zaraženi komarac. U Africi je rasprostranjena u podsaharskoj regiji, a NP Kruger se nalazi na obodu malaričnog područja. Ukoliko se malarija na vreme dijagnostifikuje i leči, ne ostavlja posledice. Lokalni partner od kog smo zatražili savet mišljenja je da je prevencija u vidu nanošenja repelenata protiv komaraca, navlačenje mreža koje postoje na prozorima i vratima hotela, i uključivanje ventilatora i klima uređaja, te garderoba sa dužim rukavima i nogavicama.  Komarci su aktivniji u večernjim i noćnim satima. Nije potrebno unapred kupovati Autane i druga sredstva protiv komaraca, jer sredstva koja postoje kod nas na tržistu nisu adekvatna zaštita u Africi. Lokalni partner će pripremiti adekvatne preparate, a i u samom NP-u će biti moguće kupiti dodatnu količinu ukoliko bude potrebna.

 

INTERNET
Svi hoteli imaju WiFi, a ukoliko je nekome internet potreban i tokom vožnje, moguće je po sletanju na aerodromu u Johanesburgu kupiti SIM karticu lokalnog provajdera.

STRUJA
Jačina struje u JAR je 220-230 Volt, 50 Hertz. Utičnice su sa tri pina (tip D i M), i da biste mogli da koristite svoje uređaje, trebaće vam konvertor za struju.

011 285 44 20
callcentre@travelhouse.rs
Pitajte savetnika