fbpx
3. Slika

Maldivi

Maldivi, tropski raj smešten u Indijskom okeanu, jugozapadno od Šri Lanke i Indije, privlače posetioce svojim prelepim koralnim ostrvima, kristalno čistim vodama i podvodnim čarolijama. Ovaj arhipelag sastoji se od više od 1.000 ostrva grupisanih u 26 atola, nudeći nezaboravne pejzaže i bogat podvodni svet.

 

Pored korisnih informacija koje slede, OVDE možete pogledati naš izbor najboljih hotela na Maldivima.

12692 Jumeirah Vittaveli Ocean Suites Orig 1 1920x960

SEZONALNOST

 

Najbolje vreme za posetu Maldivima je tokom suve sezone od novembra do aprila. U ovom periodu, temperatura vazduha je prijatna, a more mirno.

 

Monsunska sezona, sa jačim vetrovima i kišom, obično traje od maja do oktobra. Ipak, zbog klimatskih promena, i tokom ovog perioda često se dešava da vreme bude idealno za savršeno letnje uživanje.

 

S obzirom na blizinu ekvatora, sunce ima visok položaj tokom većeg dela godine, pružajući obilje toplote i svetlosti. Preporučuje se korišćenje zaštite od sunca, uključujući kreme sa zaštitnim faktorom i nošenje šešira ili odeće koja pruža pokrivanje, kako bi se uživalo u suncu bezbedno.

12656 Cocoboduhithi4 Orig 1 1920x960

ZA KOGA SU MALDIVI

 

Maldivi su idealni za parove, medeni mesec, ronioce, ljubitelje vodenih sportova i porodice sa decom. Sve više hotela prilagođava se za boravak porodica, pružajući širok spektar aktivnosti za sve generacije.

600 Peraquum1 Orig 1 1920x960

VRSTE TRANSFERA

 

Transferi do rizorta se često vrše hidroavionima, brzim čamcima ili lokalnim letovima do domaćih aerodroma, uz brze čamce, u zavisnosti od udaljenosti od aerodroma. Hidroavioni pružaju spektakularan pogled na atole i lagune tokom transfera.

 

Lokalni aerodromi kao Velana International Airport (MLE), Maafaru International Airport (VAM), Dhaalu Atoll Airport (DDD) i Gan International Airport (GAN) omogućavaju brz i udoban transfer do različitih ostrva.

 

Lokalni letovi često se obavljaju manjim avionima poput De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter, ATR 42/72, Bombardier Dash 8 Q-Series i Cessna Caravan. Ovi avioni prilagođeni su za kratke letove i letove do manjih ostrva.

12624 Wretreatspamaldives10 Orig 1920x960

ZANIMLJIVOSTI O MALDIVIMA

 

Podvodni svet: Retke vrste grebena pružaju neverovatan podvodni svet, što Maldivi čini rajem za ronioce.

 

Ostrva za odmor: Svako ostrvo ima svoj šarm, a popularna ostrva uključuju Maafushi, Veligandu i Thulusdhoo.

 

Sigurnost u vodi: Iako su napadi ajkula izuzetno retki, važno je slediti sigurnosne smernice tokom vodenih aktivnosti. Maldivi se generalno smatraju sigurnim mestom za kupanje. Većina vrsta ajkula koje obitavaju u vodama Maldiva nisu opasne po ljude. Najčešće vrste koje se mogu sresti su bezopasne vrste poput rida, grebenaša i raznih vrsta morskih pasa koji nisu poznati po agresivnom ponašanju prema ljudima.

 

Najbolje plaže: Svako ostrvo ima prelepe plaže, a popularni izbori uključuju plaže na ostrvima Maafushi, Fulhadhoo i Thoddoo.

7363 Velika Orig 1 1920x960

Stanovništvo i religija: S većinom stanovništva koncentrisanim u naseljenim ostrvima, Maldivi imaju raznoliko stanovništvo s etničkim i kulturnim uticajima iz Južne Azije, Arapskih zemalja i Afrike. Islam je zvanična religija.

 

Pravila oblačenja: Na javnim mestima, preporučuje se nošenje pristojne odeće koja pokriva ramena i kolena. Na plažama, turisti imaju veću slobodu u nošenju standardne odeće za plažu.

 

Konzumacija alkohola: Alkohol je dostupan samo na određenim mestima poput hotela i rizorta s dozvolama za prodaju. Van ovih hotela, u lokalnim zajednicama i naseljenim ostrvima, konzumacija alkohola je strogo zabranjena. Važno je poštovati lokalne običaje i pravila vezana za konzumaciju alkohola.

13896 Soneva Jani 14 Orig 1920x960

JESTE LI ZNALI DA…

 

1. … Maldivi su najniža zemlja na svetu? Prosečna nadmorska visina Maldiva iznosi svega oko 1,5 metara, što čini Maldivska ostrva izuzetno ranjivim na podizanje nivoa mora.

2. … svaki rizort na Maldivima obično zauzima celo ostrvo? Većina hotela i rizorta zauzima jedno ostrvo u celosti, što pruža privatnost i ekskluzivno iskustvo posetiocima.

3. … turisti na Maldivima mogu spavati u staklenim bungalovima iznad vode? Ovi luksuzni smještajni objekti pružaju nezaboravan pogled na podvodni svet, omogućavajući gostima da posmatraju ribe i korale direktno iz svoje sobe.

4. … je voda na Maldivima toliko prozirna da je vidljivost često preko 30 metara? Ovo čini Maldivske vode rajem za ronioce i zaljubljenike u podvodni svet.

5. … su Maldivi domaćini svetlucavim planktonima? Tokom noćnog plivanja u vodi na Maldivima, možete doživeti čarobni prizor jer svetlucavi planktoni stvaraju sjajne svetlosne efekte.

6. … je tradicionalno ostrvsko jelo „Mas Huni“? Ovo je jelo od ribe, kokosa, crnog bibera, luka i limunovog soka, koje se često konzumira za doručak.

7. … su Maldivi popularna destinacija za venčanja? Brojni rizorti nude romantične ceremonije venčanja na plaži ili u vodi, čineći Maldive idiličnom destinacijom za venčanja i medeni mesec.

011 285 44 20
callcentre@travelhouse.rs
Pitajte savetnika