Najuzbudljivije avanture na svetu

Jedinstvena putovanja samo za najsmelije.

Svaki iskusni putnik ima listu jedinstvenih mesta na svetu koje mora bar jednom da poseti – od boravka u legendarnim rizortima i uživanja u najboljim svetskim restoranima do obilaska najpoznatijih znamenitosti na planeti i otkrivanja skrivenih tajni tropskih ostrva. Međutim, ne sanjaju svi o bezbrižnom odmoru na belom pesku. Nekima su potrebni adrenalin i uzbuđenje dok putuju svetom. Avanturistički odmori nude jedinstvenu perspektivu istraživanja planete, izazivajući nas da izađemo iz zone komfora i testiramo svoje fizičke granice. Naš izbor od 10 najuzbudljivijih putovanja uključuje hiking, ekstremne sportove i posmatranje divljih životinja – sve zajedno garantuje nezaboravan doživljaj i obilje priča (i fotografija) koje možete podeliti sa svojim prijateljima i porodicom.

Mislite da smo možda propustili neku avanturu? Podelite svoje predloge i omiljene doživljaje sa putovanja i pišite nam u komentarima na Instagram stranici

10. BUNGEE JUMP NA NOVOM ZELANDU

Bungee Jump In New Zealand

Tokom 1980-ih organizovan je prvi komercijalni bungee jumping na Novom Zelandu, skokom sa istorijskog mosta Kawarau u blizini Kvinstauna. Od tada, Novi Zeland je postao dom bandžija i za mnoge posetioce, bungee jumping je obavezna avantura u toku putovanja. Širom zemlje možete skakati sa mostova, planina, specijalno napravljenih platformi na ivici litica i krovova stadiona. Ipak, najbolje mesto je South Island, koje ne samo da ima najstarije iskustvo bungee skoka na mostu Kawarau, već ima i najviši skok na neverovatnih 134 m.

9. SUROVANJE NA NAJVEĆIM TALASIMA U PORTUGALU

Surf The Worlds Largest Waves In Portugal

Najveći i najdublji podvodni kanjon u Evropi nalazi se nedaleko od obale Nazare u Portugalu. Dubina od 5.000 m objašnjava zašto su talasi u ovom delu sveta tako veliki i visoki, često dostižući visinu zgrade sa 6 spratova. Od 2011. godine, Big Wave Challenge u kultnoj Praia do Norte je privukao svetsku pažnju i Nazare je postao svetski poznata destinacija za surfovanje. Ovde je 29. oktobra 2020. Nemac Sebastijan Štajtner postavio svetski rekord za najveći talas ikada surfovan od 26 metara. Ova aktivnost je naravno samo za hrabre, ali će se čak i gledaoci oduševiti posmatrajući surfere na ogromnim i moćnim talasima.

8. USPON NA KILIMANDŽARO U TANZANIJI

Climb Mount Kilimanjaro In Tanzania

Jedno od najposećenijih mesta u Tanzaniji, Nacionalni park Mount Kilimanjaro, dom je najvišeg planinskog vrha Afrike od 5.895 m nadmorske visine. Za razliku od drugih nacionalnih parkova i rezervata divljači u Tanzaniji, Kilimandžaro se ne posećuje zbog divljih životinja, već zbog prilike da se doživi jedinstveno iskustvo ove veličanstvene planine pokrive snegom. Iako ne morate da budete stručan planinar da biste iskusili sve čari Kilimadžara, nemojte olako shvatati ovaj iscrpljujući uspon – koji traje najmanje 5 dana.

7. ŠETNJA SA GRIZLI MEDVEDIMA NA ALJASCI

Walk With Grizzly Bears In Alaska

Ovo može zvučati kao suluda ideja, ali nije, barem ne u Nacionalnom parku Katmai, udaljenoj i netaknutoj divljini u srcu Aljaske, gde džinovski smeđi medvedi ne smatraju ljude plenom niti poslasticom zbog obilja hrane u blizini i programa zaštite divljih životinja. Scenski let u malom avionu, praćen uzbudljivim sletanjem na plažu, odvešće vas do legendarnih livada Nacionalnog parka Katmai, gde ćete posmatrati medvede u njihovom prirodnom staništu, pa čak i šetati među njima sa nenaoružanim vodičem. Ako vam ovo zvuči previše stresno, postoje i druge lokacije (na Aljasci i Britanskoj Kolumbiji) gde možete uočiti ove neverovatne životinje u divljini sa zaštićenih i obezbeđenih platformi za posmatranje.

6. RAFTING NA RECI ZAMBEZI U ZIMBABVEU

Raft The Zambezi River Below The Victoria Falls In Zimbabwe

Predstavljajući najveću vodenu zavesu na svetu, Viktorijini vodopadi se nalaze na granici između Zambije i Zimbabvea. Mogu se videti kilometrima daleko, a na vrhuncu kišne sezone, više od petsto miliona kubnih metara vode se u minuti strmoglavi preko ivice, u širini od skoro dva km. Široka litica preko koje grmi vodopad, pretvara Zambezi iz mirne reke u divlju bujicu koja teče kroz dramatične klisure, čineći je najveličanstvenijim mestom za rafting na zemlji! Nazivi brzaka kao što su Stairway to Heaven, The Terminator, The Washing Machine, Judgement Day, Devils Toilet Bowl i Oblivion, daju vam mali uvid u to šta možete da očekujete na ovoj uzbudljivoj avanturi.

5. LET BALONOM IZNAD NAMIBIJE

Nsky 19 1024x768

Ukoliko želite da iskusite čudesno prostranstvo, uskočite u balon i doživite neuporedivi pogled iz ptičje perspektive na fenomenalni pustinjski pejzaž Namibije. Probudite se neposredno pre zore i dođite na mesto poletanja u blizini Sossusvlei-ja u srcu pustinjskog pejzaža Namiba, a zatim uživajte u spektakularnom pogledu na nazubljene planinske vrhove koji izlaze iz promenljivih dina i uzdižu se iznad pejzaža koji je ostao netaknut milionima godina. Nakon blagog sletanja, kao što je uobičajeno kod svakog leta balonom, doručak sa šampanjcem je postavljen za vas usred pustinje. Vaš pilot će vam takođe uručiti sertifikat o letenju pre nego što krenete u opuštenu vožnju u prirodi do mesta sastanka. Za kompletno iskustvo, možete rezervisati smeštaj u &Beyond Sossusvlei Desert Lodge-u.

4. HIKING STAZAMA INKA DO MAČU PIKČU U PERUU

Hike The Inca Trail To Machu Picchu In Peru

Bez ikakve sumnje, najveća atrakcija Perua je Maču Pikču, koji je otkriven tek 1911. godine i veruje se da su ga Inke koristile kao tajni ceremonijalni grad. Bez obzira koliko puta ste videli fotografiju kultnih ruševina Inka, ništa vas ne priprema za osećaj strahopoštovanja koji ovo magično mesto izaziva u planinskom okruženju Anda, držeći se za stene i džunglu. I ne postoji ništa kao zadovoljstvo prilaska Maču Pikčuu na sopstvenim nogama, zbog čega bi neverovatno slikovita, 5-dnevna staza Inka trebalo da bude na svačijoj listi. Čuvena staza završava se kod kapije za sunce Intipunku, gde planinari mogu da posmatraju izlazak sunca iznad okolnih planinskih vrhova dok prvi dnevni zraci svetlosti udaraju i osvetljavaju svetski poznate ruševine.

3. GORILA TREKING U UGANDI

3924 Gorilla Trekking 4 Orig 1 1920x960

Praćenje ugrožene planinske gorile kroz misterioznu prašumu, oživljenu cvrkutom raznobojnih ptica i brbljanjem retkog zlatnog majmuna, jedna je od najunikatnijih, nezaboravnih i najupečatljivijih avantura koje možete doživeti. Svakog dana je dozvoljeno samo osam posetilaca po grupi, da bi se smanjio mogući prenos ljudskih bolesti, i od posetilaca se traži da održavaju udaljenost od 7 metara od gorila. Tipično, praćenje može trajati od jednog do deset sati i zahteva određeni nivo kondicije jer se prolazi kroz gustu vegetaciju džungle uz strme i često blatnjave padine. Poznata i kao „Biser Afrike“, Uganda sija zadivljujućim zelenilom, dubokim jezerima, visokim planinama i možda najvećim prirodnim blagom od svih – polovinom poslednje preostale populacije planinskih gorila na svetu. Na ovom afričkom putovanju, možete upoznati dve velike svetske vrste primata, šimpanze i retke planinske gorile, i odsesti u luksuznim kampovima usred džungle. Primer programa putovanja možete pogledati u našoj kolekciji Ekstremne avanture.

2. POSETITE ANTARKTIK

Adobestock 321012514 1920x960

Antarktik je ultimativna avantura na listi mnogih putnika. Bez obzira na to da li vas privlači jedinstvena fauna i flora Antarktika, njegova legendarna reputacija ili čista izolacija, nećete naći ništa slično poput najudaljenijeg mesta na planeti. Dva veka nakon svog otkrića 1820. godine, Antarktik ostaje skoro isto tako neuhvatljiv i mitski kao u danima svog najranijeg istraživanja, a oni putnici koji su imali sreće da posete Beli kontinent pričaju o nezaboravnom iskustvu koje menja život, sa pejzažima sa drugog sveta i zadivljujućim životinjama. Najbolji način da posetite i obiđete Antarktik je krstarenjem, a OVDE možete pogledati programe koje smo izdvojili za vas.

1. PLIVANJE SA KITOVIMA U FRANCUSKOJ POLINEZIJI

Aa

Grbavi kitovi su sezonski posetioci Francuske Polinezije. Od početka avgusta do kraja oktobra, ove džinovske životinje plivaju čistim i toplim vodama oko arhipelaga dok traže partnera ili hrane svoje mlade. Francuska Polinezija proglasila je sebe utočištem za morske sisare 2002. godine nudeći zaštitu za svih 20 vrsta kitova i delfina koji se ovde nalaze. Takođe je jedna od retkih zemalja na svetu u kojoj je dozvoljeno plivati sa kitovima. Postoje ture koje nude obilaske brodom za posmatranje kitova, koje vodi tim morskih biologa i vodiča. Turistima je dozvoljeno da uđu u vodu sa grbavim kitovima samo nakon što biolog na brodu osmotri njihovu površinsku aktivnost i proceni da je bezbedna i za goste i za kitove.

Mi smo inspirisani da dizajniramo jedinstvene i nezaboravne trenutke za vas.
Da li ste vi inspirisani da krenete u ovu avanturu? Kontaktirajte nas.

011 285 44 20
callcentre@travelhouse.rs
Pitajte savetnika