Od renomiranih kuvara, danas na Vašu trpezu donosimo recepte koji su postali sinonim za dobar ukus.
Poznati po svom izgledu i usluzi, ovi hoteli sa 5 zvezdica pokazali su vrhunsku kuhinju dostojnu Michelin zvezdice. Od renomiranih kuvara, danas na Vašu trpezu donosimo recepte koji su postali sinonim za dobar ukus.
Prelepi Bar Bellini u hotelu du Cap-Eden-Roc dobio je ime po prepoznatljivom koktelu koji je 1948. godine izmislio Guiseppe Cipriani, tadašnji vlasnik Hari’s bara u Veneciji. Ciprianijeva kreacija od bele breskve ga je podsetila na nežno ružičastu boju haljine sa slike San Zaccaria Altarpiece Đovanija Belinija, koja je inspirisala ime koktela. Evo kako se pravi…
Sastojci
2-3 bele breskve (veronske ili ravne)
Sok od ½ limuna
1 kašičica bilo kog sirupa
Vaš omiljeni šampanjac ili Prosecco
Priprema
Zgnječite ili izblendirajte bele breskve da biste napravili teksturu pirea. Umešajte sok od limuna da sprečite oksidaciju i sirup da biste uravnotežili kiselost. Napunite čaše do pola mešavinom breskve i prelijte odabranim penušavim vinom. Ukrasite kriškom breskve na ivici svake čaše i uživajte!
Dok čekamo ponovno otvaranje čuvenog hotela Waldorf Astoria u Njujorku, koji je u renoviranju, hajde da probamo njihovu čuvenu Waldorf salatu.
Sastojci
Jedna srednje zrela jabuka
Jedna stabljika celera, iseckana
Četvrtina šolje majoneza
So i biber
Dve šolje zelene salate, isečene na komade veličine zalogaja
1 šolja crvenog grožđa bez semenki, isečenog na pola
Priprema
Oljuštite jabuku i isecite na polovine. Uklonite jezgro i isecite na pola. Odvojite četiri kriške. Preostale kriške isecite na tanke trake. U posudi pomešajte celer, majonez i trake od jabuke i grožđe; začiniti solju i biberom po ukusu. Ređajte na zelenu salatu i prelijte kriškama jabuke. Kasnije verzije salate su obično dodavale seckane orahe. Ako želite, ubacite četvrtinu šolje oraha zajedno sa celerom i jabukom.
Vreme je za naše glavno jelo. Jedan od najboljih pariskih kuvara, Christian Le Squer sa tri Michelin zvezdice, šef restorana Le Cinq u hotelu Four Seasons George V, donosi nam recept za špagete sa šunkom i crnim tartufom. Pa, ako uspešno napravite ovo jelo, imajte na umu da bi vaša porodica trebalo da vas zove „Le Chef“.
Sastojci
500 g špageta (po mogućstvu domaćih)
250 g putera
100 g parmezana
80 g šunke “Prince of Paris”
120 g pečuraka
600 g neutralne pavlake
80 g sušenih pečuraka
Priprema
Kada ste pripremili špagete al dente, treba im dodati puter i parmezan i pažljivo ih sjediniti. Glazirajte šunku, tartufe i šampinjone zajedno sa sokom i dodajte ih u špagete. Prelijte kremom od tartufa i odozgore narendajte malo parmezana i nežno ukrasite zlatnim listićima.
Za desert, donosimo vam ukus Maldiva. Iz nagrađivanog luksuznog hotela sa 5 zvezdica na Maldivima, One&Only Reethi Rah dolazi recept za Rah Powe kuglice.
Sastojci
3 šake sitno zdrobljenih badema
2 kašike pčelinjeg polena
2 kašike manuka meda
1 kašičica kurkume u prahu
1 kašičica sušenog đumbira i korice pomorandže
3 kašike ekstra devičanskog kokosovog ulja
Priprema
Sve sastojke dobro sjediniti i uvaljati u kuglice.
Ostavite mešavinu da se ohladi u frižideru oko 60 minuta.
Pospite kuglice suvim bobicama, kakao prahom, kokosom, čia semenkama ili bilo kojim sastojkom koji volite.
Ukoliko želite da probate neka od ovih jela iz kuhinja sa Michelin zvezdicama, možete se obratiti našim savetnicima za putovanja za više informacija ovde.