fbpx

Vodič kroz Oman

Iskusite magiju orijenta.

Oman je najlepša i najfascinantnija zemlja na Bliskom istoku. Njegovi grandiozni pejzaži i fascinantna kultura inspirisali su mitove, legende i snove koji još uvek obuzimaju maštu. Oman ima spektakularne planine, usamljene pustinje, idilične plaže, živopisna sela i neuhvatljive divlje životinje. Prijatan i autentičan predah za modernizam svog popularnog suseda – Ujedinjenih Arapskih Emirata – Oman i dalje nudi osećaj orijentalnog duha 1001 noći. Sada je pravo vreme da se uronite u misterioznu lepotu Omana, jer se ova zemlja sprema da privuče mnogo više turista, sa novim aerodromom, velikim konferencijskim centrom i nizom novih i luksuznih hotela.

Oman Travel Guide

NAJBOLJE VREME ZA POSETU

Vreme u Omanu je tipično za arapsko poluostrvo, sa vrućim letima (od aprila do septembra) i prijatnim zimama (od oktobra do marta). Međutim, raznolika topografija i geografija Omana čini i njegovu klimu raznolikom:

Za veći deo zemlje, uključujući glavni grad Muskat, letnja sezona je izuzetno vruća, vlažna i nepogodna za putovanja. Temperatura tokom ove sezone dostiže u proseku 40°C, a ponekad može ići i do 50°C tokom dana. Zima je najbolje vreme za putovanje, sa prosečnom temperaturom tokom dana od oko 27°C, dok su noći hladnije sa temperaturama koje se spuštaju na prosečno 15°C. Zimski dani su veći deo vremena ispunjeni suncem.
Temperatura u planinama je oko 15°C niža nego u Muskatu tokom cele godine, što ga čini odličnim mestom za bekstvo od vrućine nižih ravnica u letnjim mesecima, ili za osvežavajući odmor i možda pogled na snegom prekrivene vrhove pod zimskim suncem.

Mohamad Mahdi Abbasi X5ecu9pqjfq Unsplash

KAKO STIĆI U OMAN

Međunarodni aerodrom Muskat (MCT) je najveći aerodrom u zemlji i glavni ulaz u Oman. Nalazi se u blizini glavnog grada Muskata i nudi letove do nekoliko regionalnih destinacija, kao i interkontinentalne do Azije, Afrike i Evrope. Najbolja konekcija sa Beogradom je preko Turkish Airlines-a, koji ima svakodnevne letove do Muskata. Međunarodni aerodrom Salalah (SLL) je sekundarni međunarodni aerodrom Sultanata Omana i glavna je kapija u južni Oman i grad na plaži Salalah.

Takođe je moguće ući u Oman i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Naime, sve popularnija je kombinacija UAE i Omana, što pruža savršenu priliku da u jednom putovanju upoznate obe zemlje.

Kareem Saleh Nikfwxte550 Unsplash

VIZNE I ULAZNE FORMALNOSTI

Za ulazak u Oman potreban vam je pasoš sa rokom važenja najmanje šest meseci.
Viza nije potrebna za državljane R. Srbije za boravak do 14 dana. Pre poslaska svakako uvek proverite koja su vam dokumenta potrebna za putovanje u Oman.

Jumeirah Muscat Bay 2 1620x960

PREVOZ U OMANU

U Omanu ima vrlo malo javnog prevoza. Do glavnih gradova možete stići javnim autobusima, ali da biste zaista videli i doživeli zemlju, trebaće vam sopstveni prevoz:

Većina putnika se opredeljuje za rent-a-car. Ovo je zaista najlakši način za kretanje po zemlji. Rent-a-car kompanije su prisutne na glavnim aerodromima i centralnim gradskim lokacijama. Iako je putna infrastruktura odlična, uslovi za vožnju mogu biti opasni zbog nedisciplinovanih vozačkih navika meštana. Jedan od najboljih načina da bezbrižno putujete po Omanu je prijavljivanje za obilazak ili unajmljivanje sopstvenog vodiča-vozača (što se može organizovati u većini hotela po pristupačnoj ceni).
Lokalni letovi mogu biti opcija ako nemate puno vremena i želite da putujete na brz način od Muskata do Salale (let od 90 minuta umesto 9 sati vožnje). Letovima upravlja Oman Air, vodeći avioprevoznik u zemlji.

Ruben Hanssen Zq6bjpmzcy8 Unsplash

ŠTA SVE MOŽETE POSETITI U OMANU

Izdvajamo neke od najinspirativnijih mesta koje možete posetiti dok ste u Omanu:

-Stari centar grada, Sultan Qaboos džamija i opera u Muskatu
-Veličanstvene planine Hajar
-Bezgranične arapske pustinje
-Zapanjujući fjordovi poluostrva Musandam
-Prekrasne plaže, uglavnom oko Muskata i Salalaha
-Salalahove plaže sa kokosovim palmama i plantaže banana

Vera Davidova Syadksvmrkk Unsplash

PREDLOG ITINERERA

Nemoguće je predložiti jedan itinerar za Oman, ali ako želite da vidite zemlju u vremenskom okviru od jedne nedelje, ovo bi bio odličan plan puta (iako se preporučuju dve nedelje ako imate više vremena i želite da vidite celu zemlju).

Dani 1-4: Muskat i plaža (preporučeni hotel: Jumeirah Muscat Bay, The Chedi Muscat ili Shangri-La Barr Al Jissah).
Dani 5-7: planine Hajar (preporučeni hotel: Alila Jabal Akhdar ili Anantara al Jabal Al Akhdar).
Ako imate više vremena, takođe možete produžiti odmor sa nekoliko dana na poluostrvu Musandam, do kojeg se najbolje dolazi preko UAE i koji ima zadivljujuće fjordove, pored najneverovatnijeg hotela u Omanu – Six Senses Zighy Bay.

Mi smo inspirisani da dizajniramo jedinstvene i nezaboravne trenutke za vas.
Da li ste vi inspirisani da krenete u ovu avanturu? Kontaktirajte nas.

011 285 44 20
callcentre@travelhouse.rs
Pitajte savetnika