fbpx

Koracima Yves Saint Laurent-a

Živahno i elegantno – upoznajte mesto gde je YSL pronašao harmoniju i inspiraciju.

Kada pomislite na eleganciju, jedan od prvih modnih dizajnera koji vam pada na pamet mora biti Yves Saint Laurent. Na prvu pretpostavku, rekli bismo da je svoju inspiraciju crpeo u šik pariskom okruženju, glamuroznim ulicama i čuvenom „l’art de vivre“. Ne bismo pretpostavili da su mu najveća inspiracija bile živahne boje Maroka gde je proveo više od 20 godina. Ali ako se vratite u prošlost na početke njegove karijere, setićete se one haljine inspirisane Pitom Mondrijanom koja ga je proslavila i tada ćete možda shvatiti da je njegova ljubav prema igranju boja dublja nego što biste mislili.

Yves Saint Laurent je proslavio Maroko, a Maroko mu je uzvratio ljubav na mnogo načina. YSL je 1980. godine kupio raznobojni, ekstravagantni i zapušteni Jardin Majorelle i renovirao ga. YSL i njegov partner Pierre Bergé odlučili su da prošire već impresivnu baštu dodajući joj više od 200 različitih vrsta cveća. A besplatan ulaz u ovu oazu je bio dostupan svima.

„Pre Marakeša, sve je bilo crno“, rekao je jednom Yves Saint Laurent. „Ovaj grad me je naučio bojama, a ja sam prihvatio njegovu svetlost, njegove drske mešavine i vatrene izume.“ Nakon njegove smrti po njegovoj želji, Vila Oasis i bašta postali su svojevrsni omaž YSL-u, ali i Marakešu. YSL je želeo da Marakeš otvori svetu kako bi svaki posetilac mogao da uživa u njegovom obilju šarenih tonova u kulturi i prirodi. I upravo to kombinuje Jardin Majorelle. Poseta ovom umetničkom delu je prilika da upoznate jednog od najvećih umova mode, ali i da istražite sopstvenu inspiraciju.

Znajući to, grad Marakeš je ulici u kojoj je Jardin dao ime Yves Saint Laurent. U istoj ulici 2017. godine otvoren je muzej u potpunosti posvećen modnoj ikoni. Tamo možete istražiti najveća i najekskluzivnija dela njegove umetnosti. To nije luksuzni dizajn, to je istorija visoke mode. The Musée Yves Saint Laurent Marrakech prikazuje kolekciju od 5.000 komada odeće, 15.0000 dodataka i hiljade skica i dokumenata koji su kreirani i čuvani tokom četiri decenije. Takođe ima i kafe Le Studio sa belom tematikom, inspirisan pariskim ateljeom Saint Laurent.

Ovo je obavezna stanica za sve vas koji želite da posetite Maroko. Posvetite dan istraživanju dizajna majstora koji je oblikovao stil koji nosite svaki dan. Kako smo se upoznali sa stilom odmora YSL-a, nudimo vam da izaberete mesto za boravak u zavisnosti od sopstvenog stila.

Za ljubitelje raskoši preporučujemo La Mamounia koja je inspirisana arapsko-mavarskom tradicijom.

Ako volite mirniji ambijent, pogledajte Amanjenu u oazi palmi i maslina.

Za ljubitelje savremenog stila preporučujemo Mandarin Oriental Marrakech, savršenu kombinaciju modernog dizajna i marokanskih detalja.

Dozvolite nam da vam pomognemo da istražite jedinstvena mesta, najluksuznije hotele, vile i jahte na svetu i stvorimo za vas nezaboravna iskustva i sećanja. Kontaktirajte nas.

©Fondation-Jardin-Majorelle-Marrakech_Photo-Nicolas-Mathéus

011 285 44 20
callcentre@travelhouse.rs
Pitajte savetnika